fallback

2,4 млрд. жени по света нямат равни икономически възможности

В 86 страни на жените им се ограничава правото на работа, 95 не гарантират равно заплащане за равен труд, според Световната банка

21:19 | 01.03.22 г. 6
Автор - снимка
Редактор

На около 2,4 млрд. жени в трудоспособна възраст не се предоставят равни икономически възможности и 178 държави поддържат законови бариери, които пречат на пълното им икономическо участие.

Това се посочва в доклада на Световната банка „Жените, бизнесът и законът“ за 2022 г., публикуван днес.

В 86 държави жените са изправени пред някаква форма на ограничаване на работата, а 95 държави не гарантират равно заплащане за равен труд, посочва се в документа.

В световен мащаб жените все още имат само три четвърти от законните права, предоставени на мъжете.

Само 23 държави са променили законодателството си през 2021 г., за да насърчат икономическото приобщаване на жените, пише още в доклада.

„Разликата между очакваните доходи на мъжете и жените през целия живот в световен мащаб е 172 трлн. щатски долара – почти два пъти годишния БВП на света“, казва Мари Пангесту, управляващ директор на Световната банка за политиката за развитие и партньорствата. Тя призовава правителствата да ускорят темпото на правните реформи, така че жените да могат да реализират пълния си потенциал и да се възползват напълно и еднакво от него.

Експертите на Световната банка преглеждат и правят оценка на законодателството в 190 държави по света в областите, които засягат икономическото участие на жените – мобилност, работно място, заплащане, брак, родителство, предприемачество, активи и пенсии. Само 12 държави, всички част от ОИСР, имат законово равенство между половете, показват резултатите от проучването.

Тази година институцията е направила и проучване в 95 държави на законите, регулиращи грижите за децата.

Регионите от Близкия изток и Северна Африка и Субсахарска Африка продължават да изостават сериозно с овластяването на жените, но същевременно отбелязват и най-голямо подобрение в сферата на законодателството. Габон се откроява с цялостни реформи в своя граждански кодекс и приемането на закон за премахване на насилието срещу жени.

В световен мащаб най-голям брой реформи са направени за родителството, заплащането и работното място. Реформи са се съсредоточили и върху защитата срещу сексуален тормоз при заетостта, забраната на дискриминацията по пол, увеличаването на платения отпуск за новите родители и премахването на ограничения за работа за жените.

В целия свят 118 икономики гарантират поне 14 седмици платен отпуск за майките. Повече от половината (114) от икономиките предоставят и платен отпуск за бащи, но средната продължителност е само една седмица.

Все по-голям брой икономики също така инвестират в грижи за децата, за да подобрят уменията им и да дадат възможност за пълноценно икономическо включване на жените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:49 | 13.09.22 г.
fallback