IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МААЕ предупреди за "фатален удар" върху ядрената сделка след действията на Иран

Страната премахва 27 камери за наблюдение на агенцията, които бяха договорени съгласно сделката

09:54 | 10.06.22 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Рафаел Гроси. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Рафаел Гроси. Снимка: Bloomberg

В четвъртък Иран нанесе почти фатален удар на шансовете да съживи иранската ядрена сделка от 2015 г., след като започна да премахва реално цялото оборудване за наблюдение на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ), инсталирано съгласно сделката, каза председателят на МААЕ Рафаел Гроси, цитиран от Ройтерс.

Иран бе предупредила за ответни мерки, ако 35-странният управителен съвет на МААЕ приеме резолюция, изготвена от САЩ, Франция, Великобритания и Германия, критикуваща Техеран за продължителния му провал да обясни следи от уран, намерени на необявени обекти. Резолюцията бе приета с огромно мнозинство късно в сряда.

Иран заяви на агенцията същата нощ, че планира да премахне оборудване, включително 27 камери на МААЕ, в четвъртък, което „реално е цялото“ допълнително оборудване за наблюдение, инсталирано съгласно сделката от 2015 г. и е отвъд основните задължения на Иран към агенцията, каза Гроси на пресконференция.

Това оставя прозорец от възможности за 3 до 4 седмици да се възстанови поне част от премахнатото наблюдение или МААЕ ще изгуби способността да свърже най-важните ядрени дейности на Иран, каза Гроси.

„Мисля, че това би било фатален удар" за съживяването на сделката, каза Гроси по повод какво би се случило, ако този прозорец остане неизползван.

Поверителен доклад на МААЕ към страните членки от четвъртък вечерта, видян от Ройтерс, твърди, че инспектори на МААЕ са премахнали камерите на агенцията на два обекта и са ги оставили на съхранение там, запечатани с печати на МААЕ.

Американски официални лица, поискали анонимност, казват, че дори след периода от 3-4 седмици Иран все пак може да предостави допълнителна информация, която да позволи съживяването на ядрената сделка.

„Ще бъдем бдителни през следващите 3 до 4 седмици“, каза високопоставен американски представител, допълвайки, че сделката може да бъде съживена, макар че колкото по-дълго Иран ограничава достъпа, толкова повече прозрачност ще трябва да даде на МААЕ.

Непреките преговори между САЩ и Иран за съживяването на сделката от 2015 г. са в застой от март насам.

„Мислите, че ще се оттеглим от нашите позиции, ако приемете резолюция в управителния съвет на МААЕ? В името на Бог и великата нация на Иран няма да направим и една стъпка назад от нашите позиции“, каза иранският президент Ебрахим Раиси в изявление.

Откакто тогавашният американски президент Доналд Тръмп изтегли Вашингтон от сделката и наложи отново санкции срещу Техеран през 2018 г., Иран е нарушавал много от ограниченията на сделката по отношение на своите ядрени дейности. Страната обогатява уран близо до оръжейно ниво.

Западните сили предупреждават, че страната все повече се доближава до създаването на ядрена бомба. Иран отрича да има подобни желания.

Франция, Великобритания и Германия осъдиха действията на Иран в четвъртък и призоваха напълно да възстанови сътрудничеството си с агенцията и да прекрати ядрената си ескалация.

„Тези действия само влошават ситуацията и усложняват усилията ни да възстановим напълно прилагането на ядрената сделка. Те хвърлят и допълнителни съмнения върху ангажимента на Иран за постигането на успешен резултат“, казаха трите страни в изявление, в което САЩ не се включиха.

Вашингтон направи отделно изявление, като не осъди докрай действията на Иран и призова страната да избере дипломацията и деескалацията.

Иран пази данни от записите от допълнителното наблюдение от миналия февруари, което означава, че МААЕ може само да се надява да получи достъп до тях на по-късна дата. Гроси каза, че не е ясно какво ще се случи с тези данни в момента.

Той обаче добави, че над 40 камери на агенцията ще продължат да работят като част от основното наблюдение в Иран, което предшества сделката от 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Toranaga
преди 1 година
Кой анулира договора ?? Какво нарушава Иран на несъществуващ договор ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още