IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ разрешиха ваксините на Pfizer и Moderna срещу COVID-19 за най-малките деца

Ваксинациите ще могат да започнат през следващата седмица

09:29 | 19.06.22 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Angel Garcia/Bloomberg</em></p>

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Здравните власти в САЩ препоръчват ваксините на Pfizer и Moderna срещу COVID-19 за най-малките деца, предаде АФП. Така САЩ станаха първата страна, която направи поставянето на тези две РНК ваксини възможно от 6-месечна възраст.

В петък Американската агенция по лекарствата (FDA) вече ги бе разрешила при спешност за тези малки деца, предава БГНЕС.

Центровете за превенция и контрол на заболяванията (CDC), основната здравна агенция в страната, също трябваше да ги препоръча, за да могат да започнат ваксинациите, което сега беше направено.

„Знаем, че милиони родители (...) искат малките им деца да бъдат ваксинирани и с днешното решение те могат да го направят“, казва директорът на CDC Рошел Валенски в изявление.

Правителството на САЩ е предоставило на отделните щати няколко милиона от тези дози за бебета и вече е започнало да ги изпраща из страната веднага след издаването на разрешението на FDA.

Президентът на САЩ Джо Байдън обеща, че родителите могат да започнат да си уговарят часове през следващата седмица, за да направят първите ваксини, както и че ваксините ще бъдат налични на хиляди места, най-вече в аптеки и болници.

Ваксината на Moderna, в две дози, приложени с интервал от един месец, вече се предлага за деца между шест месеца и 5 години при намалена доза от 25 микрограма (в сравнение с 50 микрограма за деца на възраст 6-11 години и 100 за 12-17 години, което е като при възрастните).

Ваксината Pfizer-BioNTech е разрешена между шест месеца и 4 години в размер на 3 микрограма на инжекция, или една десета от дозата, използвана за възрастни.

Основната разлика от ваксинацията на възрастните е, че ще трябва ваксината да се направи от самото начало в три дози – първите две на интервали от три седмици, третата се прилага осем седмици след втората. Следователно децата, които я получават, няма да бъдат оптимално защитени в продължение на няколко месеца.

Страничните ефекти на тази ваксина обаче се оказаха при клинични изпитвания по-малко тежки, отколкото от ваксината на Moderna. Около една четвърт от малките деца, получили Moderna, са развили треска, особено след втората доза, но обикновено симптомите са отшумявали след един ден.

САЩ имат приблизително 20 млн. деца на възраст под пет години. Дори най-малките да са по-малко уязвими към COVID-19, около 480 деца в тази възрастова група са починали заради усложнения след заразяване с коронавируса. Децата също могат да развият пост-COVID синдром или тежки случаи на мултисистемен възпалителен синдром.

Pfizer заяви, че иска да подаде заявление за разрешение за тази възрастова група в Европейската агенция по лекарствата (EMA) в началото на юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
julian12
преди 1 година
Науката е ясна по този въпрос: 1. Това не са ваксини2. Вредата е в пъти по-голям от ползата.3. Има супер ефикасни методи за лечение с евтини лекарства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
Petar2015
преди 1 година
Тези не разбраха ли, че Ковид-19 изчезна? Войната в Украйна го унищожи. Това с което си бодат децата сигурно е блокер на критичното мислене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
Когато жената , дето те е снесла и излюпила , те е била с учебници по главата в опит да ти влезе нещо е имала точно това в предвид , как едно знание (в случая на Угур Шахин , Йозлем Тюречи) по имунология и биохимия се монетизира от обществото , като благодарност от брилянтната им работа . И същите тези хора вместо като една нормална и прогресивна държава денацифицираща съседите си , да направят нова ядрена ракета за унищожение , влагат получените пари в разработката на нови иновативни ваксини и лекарства с/у други тежки заболявания ... Ценности би казал един форумен гуру , също снесен и излюпен като теб ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
andy
преди 1 година
https://***.investor.bg/zdraveopazvane/521/a/pfizer-ochakva-54-mlrd-dolara-prihodi-ot-prodajbata-na-covid-vaksini-i-hapcheta-345466/?utm_source=internal&utm_medium=article&utm_campaign=tag_box
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
andy
преди 1 година
Под "наука" вероятно имаш впредвид "бизнеса". ;-) Каква ПАЧКА направиха от ковидидиотизма...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 3
Solar Power
преди 1 година
Аз се боцнах отдавна и минимизирах риска 9 към 1. До момента съм шест плюс, нямам видения, желание да ходя близо до 5г клетки, не виждам и през стени. Науката просто работи :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
Дрогарете антиваксъре у нас не харесват тази новина !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още