IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поевтиняването на палмовото масло забавя световната инфлация при храните

Спадовете предлагат известно облекчение за потребителите по света, които са изправени пред все по-високи разходи за живот

12:53 | 21.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Земеделските суровини поевтиняват, докато търговците обмислят подобрените перспективи за световните доставки на храни на фона на сигнали, които показват нарастващ износ на палмово масло от Индонезия и голяма реколта от руска пшеница този сезон, съобщава Bloomberg.

Палмовото масло се срина още по-дълбоко на мечи пазар, поевтинявайки с около 9% в понеделник и с още 1,8% във вторник, след като топ износителят Индонезия засили доставките. Това е обрат спрямо края на април, когато цените удариха рекордна цена на затваряне, след като странната временно забрани износа на палмово масло, за да забави местната инфлация при храните, а войната в Украйна ограничи търговията на слънчогледово олио.

На борсата в Чикаго цените на пшеницата и царевицата намаляха с около 2%, след като търговията отново започна след официален празник в понеделник. Перспективите пред доставките на пшеница в Северна Америка се подобряват, а анализаторите продължават да повишават оценките си за реколтата от пшеница в Русия, която се очаква да бъде около или на рекордно ниво след благоприятно време през пролетта.

Спадовете предлагат известно облекчение за потребителите по света, които са изправени пред все по-високи разходи за живот и нарастваща продоволствена несигурност. Индексът на цените на храните на ООН се понижи от рекордния си връх през март, след като инвазията на Русия задуши износа от Украйна – един от най-големите износители на зърно и растителна масла.

„Има признаци, че глобалната продоволствена криза може би достига пика си“, казва Чуа Хак Бин, икономист в Maybank Investment Banking Group. Той добавя, че сривът при палмовото масло ще намали натиска върху цените на маслата за готвене.

Индонезия ускорява доставките на палмово масло, за да „се прочисти“ от препълнените запаси – ход, който ще бъде предизвикателство за товара от конкурентна Малайзия. Данните показват, че износът на Малайзия е спаднал с над 10% през първите 20 дни на юни спрямо предишния месец. Обемът е намалял към Индия и Европа, но се е увеличил към Китай.

Ценовите увеличения на ядливи масла в Китай вероятно ще приключи с възстановяването на доставките на палмово масло, посочва Чен Бин, базиран в Шанхай анализатор в Shanghai Ganglian E-Commerce Holdings Co. Предвид факта, че палмовото масло е най-използваното ядливо масло в света и ключова суровина в хранително-вкусовата промишленост, сривът на цената значително ще облекчи световната инфлация при храните, допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още