IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чавес пое контрол върху валутната търговия във Венецуела

Доларът ще се търгува в определен диапазон, брокерските къщи от черния пазар са забранени

11:22 | 19.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Чавес пое контрол върху валутната търговия във Венецуела

Правителството на Венецуела е поело контрола върху валутната търговия, след като пое ангажимент доларът да се търгува в определен диапазон и забрани брокерските къщи от черния пазар, на който местната валута – боливарът, се срина тази година, предаде Ройтерс.

В опит да овладее търговията с боливара, който беше обезценяван три пъти от идването на власт на Уго Чавес през 1999 г., президентът е наредил на централната банка да поеме сама „паралелния“ пазар, на който валутата се търгува свободно.

Чавес обвинява спекулаторите за срива на боливара и за създаване на силен инфлационен натиск в страната.

Критиците му пък обвиняват него за валутния хаос във Венецуела, заявявайки, че лошо планираната му система е разрушила пазара и е довела до корупция, унищожавайки инвестициите и производството.

На пресконференция за обясняване на новите правила управителят на централната банка Нелсън Мерентес е заявил, че цените на международния облигационен пазар ще се използват като еталон, за да има прозрачност в новата система.

Мерентес е подчертал, че брокерските компании ще бъдат изцяло изключени от новия механизъм, като така ще се елиминира спекулативния ефект, като в същото време ще се позволи на пазарните сили да регулират цените.

Очаква се новата система да започне да функционира до две седмици.

През последните дни властите са нахлули в офиси на шест брокерски компании, а сайтовете, публикуващи „паралелни“ валутни курсове, са изчезнали.

Според икономисти тази стратегия ще създаде нов черен пазар и може да доведе до нова девалвация на боливара от страна на правителството следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още