fallback

К. Пейчева: Скоро пазарът ни няма да е най-слабо представящият се в света

В момента има акции с голям потенциал, но има и такива, които и на текущите нива изглеждат скъпи, коментира изпълнителният директор на ОББ Асет Мениджмънт

08:57 | 26.05.10 г. 19

Катина Пейчева. Снимка: Личен архив

Катина Пейчева е изпълнителен директор на ОББ Асет Мениджмънт АД от месец юли 2007 година. Преди това е работила последователно като експерт счетоводство и бек-офис, главен счетоводител, ръководител отдел „Вътрешен контрол” и директор за връзки с инвеститорите в управляващото дружество. Преди да започне работа в ОББ Асет Мениджмънт през 2004 г., е работила в Българската фондова борса като главен секретар и експерт в дирекция „Търговия и надзор” и като консултант по приватизационни сделки и счетоводител в „Крю” ООД.

Във връзка с реализираните обратни изкупувания през миналата седмици, възлезли на 366 хил. лв. само от ДФ ОББ Премиум Акции, потърсихме Катина Пейчева за коментар за текущата борсова ситуация.

- Г-жа Пейчева, има ли все още неизпълнени обратни изкупувания?

Записванията и обратните изкупувания са постоянни процеси. Една част от инвеститорите излизат от колективните инвестиционни схеми, друга част - инвестират в тях.  Взаимните фондове, управлявани от „ОББ Асет Мениджмънт” АД, разполагат с достатъчно ликвидни средства, които да поемат излизащите от пазара инвеститори.

- Преструктуриране на портфейла свързано ли е с увеличаване дела на чуждестранните акции?

Фондовете, които управляваме към момента, са фокусирани основно върху българския капиталов пазар. Портфейлите им се преструктурират в зависимост от пазарните условия. Въпреки че сега пазарът ни е един от най-зле представящите се в световен мащаб, вярваме, че скоро ще дойде моментът, в който това няма да е така. За инвеститорите, проявяващи интерес към чуждестранни акции и дългови финансови инструменти, скоро ще стартираме публичното предлагане на два нови договорни фонда, деноминирани в евро - ОББ Премиум Евро Акции и ОББ Платинум Евро Облигации.

- Продавахте ли акции, търгувани на БФБ-София в последните дни?

Фондовете се управляват активно. Това е свързано с покупки и продажби на акции на БФБ-София, не само в последните дни.

- Как оценявате ликвидността на пазара в последните дни?

Ликвидността остава сериозен проблем на родната борса. Не смятаме, че повишеният оборот в последните дни променя цялостната картина.

- Как виждате потенциала пред акциите, търгувани на БФБ, в следващите месеци и години?

Смятаме че, има акции, които в момента се търгуват значително под справедливата си стойност, съответно имат голям потенциал. Но има и такива с по-сериозна задлъжнялост, непрозрачен мениджмънт, които и на текущите нива изглеждат скъпи.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:03 | 12.09.22 г.
fallback