fallback

Симеон Дянков ще разгледа търговете за земя срещу компенсторни инструменти

На 4 юни бе проведен такъв за 3 800 дка в област Пловдив, като за провеждането му знаеха малцина

09:20 | 10.06.10 г. 4

Ще разгледам случая, не знаех за тези търгове, заяви финансовият министър Симеон Дянков за Investor.bg по повод проведения търг за земеделска земя срещу поименни компенсационни бонове. Търгът за 3 800 дка се състоя на 4 юни 2010 г. и касаеше земи в област Пловдив.

Търгът бе оповестен на 4 май 2010 г. по изключително непрозрачен начин, а именно във вестник „Новините днес” и вестник „Марица”. От Министерството на земеделието и храните не бе изпратено прессъобщение по случая въпреки важността на събитието.

Че се готви нещо си пролича още на 13 април 2010 г., когато имаше необичайно голям оборот с поименните компенсационни бонове, което провокира материала на Investor.bg “ Защо се активизира търговията с компенсаторни инструменти?

Отговорът на въпроса, зададен в материала „Дали някой знае нещо повече, или просто реституционните книжа се изкупуват спекулативно, на база очаквания, че държавата ще предложи нещо?”, дойде над два месеца по-късно, седмица преди търга на 4 юни 2010 г., благодарение на сигнал от Сдружението на притежателите на компенсаторни инструменти.

Схемата „организирай търг, купи компенсаторки преди всички и обяви този търг в някой от най-нечетените вестници (а като цяло вестниците губят аудитория) и участвай само ти или уведомени от теб лица” е порочен и от Сдружението на притежателите на компенсаторни инструменти са изпратили писмо до премиера Бойко Борисов с искане търгът за земя в Пловдивско и други готвени търгове да бъдат спрени.

Покупката на недвижим имот, пък бил той и земя, изисква много информация, като например дали се арендова, както и посещение на място. Именно поради това е нужна повече публичност на търговете, данни за различните парцели и време за анализ от кандидат-купувачите, смятат в Сдружението.

Схемата, при която някой предварително знае повече, е порочна и защото той купува реституционните книжа на по-ниски цени. В случая на цени около 16 ст. за 1 лв. номинал, а след обявяването на търга чрез Investor.bg цената им се качи до 22 ст., тоест по-късно научилите купуват на цени с 30% по-високи и са по-неконкурентоспособни на търга.

Много лесно може да се разбере кой е знаел за търга, като се види кой е купувал големи обеми предварително, твърдят притежалите на реституционни книжа.

Свързани компании:

Жилищни компенсаторни записи(BLKB)

Компенсаторни записи(BLKD)

Поименни компенсационни бонове(BLKC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:22 | 13.09.22 г.
fallback