IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН предлага Консултативен съвет за небанковия финансов сектор

Съветът ще анализира състоянието на небанковия сектор и ще прави предложения за законодателни промени

10:15 | 13.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
КФН предлага Консултативен съвет за небанковия финансов сектор

По време на работна среща, проведена вчера между ръководството на КФН и представители на асоциациите в небанковия финансов сектор (капиталовия, застрахователния и осигурителния), комисията е лансирала идеята за създаване на Консултативен съвет, в който да участват председателите на всички асоциации и председателят на КФН.

Като функция на бъдещия съвет се предвижда извършването на анализ и оценка на актуалното състояние на сектора на небанковите финансови услуги, очаква се той да инициира публични дискусии по актуални въпроси, да  разработва национална програма за повишаване финансовата култура на населението, както и да прави предложения за законодателни промени.

Целта на проведената среща с представители на асоциациите е била да се обсъди меморандум за сътрудничество и взаимодействие между Комисията за финансов надзор и неправителствени организации в областта на небанковия финансов сектор, се казва в прессъобщение на регулатора.

С подписването на въпросния меморандум ще се подобри координацията и поддържането на постоянен диалог между КФН и съответните неправителствени организации, ще се извършват съвместни действия и обмяна на информация с оглед повишаване качеството на предлаганите финансови продукти.

„Важно е да зачитаме мнението на бизнеса и заедно в конструктивен диалог да формираме определени политики, които са обществено значими за развитието на сектора като цяло“, е казал г-н Мавродиев, председател на КФН.

Към меморандума може да се присъедини и всяка друга неправителствена организация в областта на небанковия финансов сектор, която има отношение към капиталовия, застрахователния и осигурителния сектор в Република България, и споделя изложените в него принципи и идеи, се казва в съобщението.

След като асоциациите направят своите предложения по съдържанието на меморандума, ще се проведе следваща среща за подписването му, уточняват от КФН.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още