fallback

БАУД и БАЛИП: Прехвърлянето на активи към НОИ ще унищожи капиталовия пазар

Плановете за трансфер на средства от фондовете ще дестабилизират самата пенсионна система, твърдят от организациите

10:26 | 21.10.10 г. 2
Автор - снимка
Създател

Българската асоциация на управляващите дружества (БАУД) и Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП) изразяват опасения, че плановете за трансфер на средствата от индивидуалните партиди в професионалните пенсионни фондове на осигурените работници и служители, упражняващи труд от първа и втора категория, към Националния осигурителен институт (НОИ) биха поставили под въпрос съществуването на капиталовия пазар в България.

В открити писма до Националния съвет за тристранно сътрудничество, министъра на финансите Симеон Дянков, министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов, Комисията за финансов надзор (КФН), синдикатите и работодателските организации, БАУД и БАЛИП посочват, че въпросните планове ще дестабилизират самата пенсионна система.

Пенсионните фондове са юридически лица на частното право и действия, насочени към изземване или трансфериране на средствата им, са равносилни на национализация, за каквато не съществуват нито конституционни, нито други юридически или социално-икономически основания, се казва в писмото на БАУД.

Прехвърлянето на активи, предшествано от масови разпродажби и ликвидиране на позиции, биха сринали капиталовия пазар и унищожили доверието в него, се казва още там.

Принудителното продаване на големи обеми акции, корпоративни облигации, излизането на милиони левове от банковата система при освобождаване на депозити и т.н. ще нанесе сериозен удар не само върху състоянието и стабилността на финансовия и капиталов пазар в България, но и на фирмите от реалната икономика, твърдят от БАУД.

Ако подобни идеи бъдат реализирани, това би довело до такива сътресения на капиталовия пазар, които биха унищожили доверието в него, биха повишили цената на финансирането на предприятията, доколкото ще липсва алтернатива на банковото кредитиране, и биха отблъснали местните и чуждестранни инвеститори за дълъг период от време, се казва в писмото на БАЛИП.

Според БАУД решенията за стабилизиране на пенсионната система следва да се търсят в съвсем различна посока – в посока на възраждане и стимулиране на капиталовия пазар в България, цялостна ревизия на търговското, данъчното и административното право и в частност правото на ценните книжа с цел отстраняване на административните тежести и осигуряване на конкурентоспособност на професионалните участници на капиталовия пазар, улесняване на процесите на формиране на капитала, въвеждане на система от стимули за дългосрочни спестявания, редуциране на такси и други финансови тежести за участниците на пазара, насърчаване на търсенето и др.

От БАЛИП считат, че мерките за укрепването на пенсионната система трябва да се търсят в посоката, очертана в Стратегията за възраждане и стимулиране на капиталовия пазар в България, разработена от Комисията за финансов надзор и съгласувана с браншовите организации на професионалните участници на пазара.

Цялата полемика около бъдещето на професионалните пенсионни фондове може да проследите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:26 | 06.09.22 г.
fallback