IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на СИБанк намалява с 59% през третото тримесечие на годишна база

За първите девет месеца на годината нетната печалба на кредитната институция спада със 79% до 2,062 млн. лв.

13:20 | 28.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Печалбата на СИБанк намалява с 59% през третото тримесечие на годишна база

Нетната печалба на ТБ СИБанк АД за третото тримесечие на 2010 намалява с 59% на годишна база до 244 хил. лв., показва отчетът на банката, публикуван чрез БФБ.

За деветмесечието печалбата на кредитната институция спада със 7,760 млн. лв. (79%) на годишна база до 2,062 млн. лв.

От началото на годината балансовото число на банката се понижава с 15 млн. лв. до 1,903 млрд. лв., като предоставените кредити на клиенти намаляват с 40 млн. лв. до 1,336 млрд. лв.

Печалбата преди данъци на СИБанк за деветмесечието намалява с 8,622 млн. лв. на годишна база до 2,291 млн. лв., главно заради спада в нетния лихвен приход.

През първите девет месеца на годината нетният приход от лихви на банката намалява с 8,765 млн. лв. на годишна база, докато нетните приходи от такси и комисионни се повишават с 2,652 млн. лв.

Нетната печалба от промяна на валутни курсове и от финансови инструменти, държани за търгуване и на разположение за продажба за деветмесечието се увеличава с 1,764 млн. лв. на годишна база, а другите приходи от дейността нетно се повишават с 1,784 млн. лв.

Общите административни разходи за периода пък нарастват с 2,378 млн. лв. на годишна база.

Нетната обезценка на кредити и аванси на клиенти за деветмесечието се повишава с 3,689 млн. лв. на годишна база до 19,886 млн. лв., а само за третото тримесечие - с 289 хил. лв. до 8,695 млн. лв.

И през това тримесечие продължиха тежките предизвикателства пред банковия сектор в страната, определени от относително бавните темпове на преодоляване на натрупаните негативи от кризата, се казва в междинния доклад за дейността на банката.

Основните предизвикателства останаха оптимизирането на ликвидността, относително ниското търсене на кредитни продукти от основни клиенти и подобряването на ефективността на основната дейност, се казва в доклада.

През отчетния период се запази относително постоянно търсенето на потребителски кредити от страна на домакинствата, докато търсенето на ипотечни кредити отбеляза умерено намаление, посочват от СИБанк.

Очакванията на банката за следващото тримесечие са за умерено нарастване в търсенето, както на жилищни, така и на потребителски кредити. Банката не планира до края на годината да променя стандартите за одобряване на кредити.

Оскъпяването на привлечения от банките ресурс в края на 2009 продължи да се отразява върху лихвите по кредитите и доведе до свиване на брутния лихвен диференциал, завишаване на изискванията към кредитополучателите и в крайна сметка до по-бавни темпове на развитие на кредитния портфейл, се казва още в доклада за дейността.

През отчетния период СИБанк продължи промяната на лихвената си политика в посока намаляване и адекватно съпоставяне с новите пазарни тенденци, изтъкват от банката.

Свързани компании:

ТБ СИБанк АД - свалена от търговия(5EC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:00 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още