IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акция на седмицата - Меком

Месопреработвателната компания поскъпна с близо 25% в търговията на БФБ

09:20 | 20.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Акция на седмицата - Меком

Книжата на Меком АД бяха избрани от екипа на Investor.bg за победител в тазседмичното издание на рубриката Акция на седмицата, оглавявайки по ръст компаниите с оборот над 5 хил. лв. на борсата.

Акциите на силистренската компанията поскъпнаха с 24,7% до 0,72 лв. за брой, което се равнява на пазарна капитализация в размер на 40,4 млн. лв.

През седмицата в 17 сделки бяха изтъргувани 9 197 акции на дружеството на обща стойност 6 015 лв, като близо половината от оборота бе реализиран в петъчната сесия, когато се сключиха 9 сделки.

В средата на миналата седмица Меком обяви, че е започнало износ на своя продукция за Русия, като до момента месопреработвателната компания е подписала официални договори с 3 руски фирми от Санкт Петербург и Москва, всеки от тях на стойност между 2 и 3 млн. долара на месец.

От дружеството очакват в скоро време да подпишат и други договори за доставка на месни продукти в Русия през следващата година, като амбициите на компанията са да оползотвори отпусната на България от Русия квота за месо, която е 2 500 тона годишно.

В същия ден бяха сключени и първите сделки с правата за издаване на привилегированите акции на компанията, чийто дивидент бе увеличен в края на септември от 12% на 18%.

Търговията с правата на БФБ стартира миналия понеделник и ще продължи до 7 декември, а аукционът за неизползваните права ще се проведе на 15 декември. До момента са изтъргувани близо 64 хил. права при средна цена от 0,2 ст. за брой.

Дружеството смята да използва средствата от планираното увеличение на капитала с до 14 млн. лв., за да осъществи повече от двойно разширение и реконструкция на свинекомплекса си на обща стойност 17,2 млн. евро.

През настоящата седмица стана ясно, че президентът на Меком Стефан Иванов е намалил дела си в компанията до под 90%, а Дар Финанс ЕООД, с управители Атанас Тилев и Иван Бакалов, е увеличило своя до над 5% от капитала.

Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за вземане на инвестиционно решение.

Свързани компании:

Меком АД(MKX)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:16 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още