IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доверие с минимален спад в продажбите, печалбата расте заради курсови разлики

За деветмесечието на 2010 приходите от продажби се понижават с 11% на годишна база и е отчетена загуба в размер на 6 млн. лв.

13:50 | 29.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Доверие с минимален спад в продажбите, печалбата расте заради курсови разлики

Приходите от продажби на Доверие Обединен Холдинг АД през третото тримесечие на 2010 се понижават с 2,4% на годишна база до 47 млн. лв., показва консолидираният отчет на дружеството, публикуван чрез БФБ.

Нетната печалба на холдинга за тримесечието е в размер на 1,8 млн. лв., спрямо 280 хил. лв. за същия период на 2009. Над 900 хил. лв. (60%) от увеличението в брутната печалба (от над 600 хил. лв. на 2,1 млн. лв.) се дължи на по-големите нетни положителни разлики от промяна на валутни курсове.

За деветмесечието на 2010 консолидираните приходи от продажби на Доверие се понижават с 11,3% на годишна база до 124,7 млн. лв. и е отчетена загуба в размер на 6 млн. лв. при печалба от 1,2 млн. лв. година по-рано.

Загубата преди данъци е 6,1 млн. лв. при печалба от 1,6 млн. лв. през първото деветмесечие на 2009. Повече от половината от намалението на финансовия резултат се дължи на увеличението в нетните отрицателни разлики от промяна на валутни курсове (с 2,2 млн. лв.) и в разходите за провизии (с 2 млн. лв.).

Относно Доверие Брико АД се очаква кризата да продължи да оказва негативно влияние върху дейността на дружеството, поради намаляване на клиентите с големи проекти и корпоративните клиенти, намаляване на клиентите с високи доходи и разходите им за луксозни покупки, както и по-стриктно следене на бюджета на домакинствата, се казва в междинния доклад за дейността на холдинга.

На база на тези промени в спецификите и структурата на пазара и клиентите, ръководството очаква лек спад в продажбите на реална база (не повече от 20% спрямо 2009 година) при запазване на текущите нива на марж и рентабилност. През 2010 година и в бъдеще се очаква цената на труда и енергоносителите да нарастват, което ще бъде компенсирано с предприемане на действия от страна на дружеството за оптимизиране на тези разходи.

Относно Медика АД плановите приходи от основна дейност за 2010 година са в размер на 14,5 млн. лв., а плановата чиста печалба е в размер на 1,1 млн. лв. Общата стойност на инвестициите по бизнес план 2010 е в размер на 700 хил. лв., като те са предназначени за закупуване на досиета и регистрации на лекарства, и изготвяне на технически проекти, свързани с териториалното преструктуриране на завод Медика.

Планира се обединяване на Ритон – П АД, Ритон Класик ООД и Ритон 97 АД чрез вливането в Ритон-П на останалите дружества.

В Марицатекс АД ръководството на дружеството е предприело действия в изпълнение на решението на Общото събрание на акционерите, проведено на 20.07.2010, за спиране на текстилното и всички свързани с него производства. На основание същото решение на Общото събрание, дейността на дружеството се ограничава и осъществява в областта на отдаване под наем и експлоатация на собствени недвижими имоти.

Основните цели пред Офис БГ АД за 2010 са спиране на процесите по декапитализация, постигане на критичен обем продажби и изпълнение на планираната чиста печалба.

Относно ЗОФ Медико 21 АД се очаква до края на годината да се запази тенденцията на нарастване на премийния приход на дружеството, като се увеличи броят на здравноосигурителните договори.

В ОЗОФ Доверие АД вниманието на мeниджмънта на фонда през периода е било насочено към малкия и среден бизнес, където се чувства оживление на пазара за доброволно здравно осигуряване. Големите корпоративни клиенти продължават да налагат ниски цени за доброволно здравно осигуряване. Повечето от тях, особено при обществените поръчки, предварително определят видовете и обема, цените и безлимитното ползване на здравните услуги, което практически обезсмисля самия конкурс.

Акциите на Доверие Обединен Холдинг губят 5% в днешната търговия на БФБ до 3,07 лв. за брой, което представлява спад от 17%, както от началото на годината, така и за последните 12 месеца. Пазарната капитализация на компанията е в размер на 43 млн. лв.
 

Свързани компании:

БИ ДЖИ АЙ ГРУП АД(BGI)

Доверие Обединен Холдинг АД(DUH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още