IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общото събрание на София Хотел Балкан гласува за емитиране на акции и облигации

Дружеството е одобрило сделки по предоставяне на услуги от мажоритарния си акционер и е гласувало 72 хил. евро нетно годишно възнаграждение за изпълнителния си директор

11:13 | 27.01.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Общото събрание на София Хотел Балкан гласува за емитиране на акции и облигации

На редовното си годишно Общо събрание, проведено на 25 януари 2011, София Хотел Балкан АД, собственик на столичния Шератон, е гласувало за емитиране на акции и облигации, съобщи дружеството чрез БФБ-София.

Общото събрание е овластило Съвета на директорите (СД) на дружеството да реализира взетите решения.

Решението за емитиране на акции предвижда увеличаване капитала на дружеството от 478 536 лева на до 5 263 896 лева чрез издаване до 4 785 360 поименни, безналични, обикновени акции с право на глас, с номинална стойност от 1 лев всяка.

Срещу всяка съществуваща акция се издава едно право. Всяко едно право дава възможност за записване на 10 нови акции по емисионна стойност 3,60 лв. всяка. При пълно записване на емисията дружеството ще набере 17,227 млн. лв.

Капиталът на компанията ще бъде увеличен само със стойността на записаните и платени акции. За инвестиционен посредник по увеличението е предложен Юробанк И Еф Джи България АД.

В рамките на следващите пет години СД има право да взема решения за увеличаване на капитала до достигане на общ номинален размер от 50 млн. лв. чрез издаване на обикновени или привилегировани акции.

По време на дискусията преди гласуването заместник председателят на СД Димитри Константопулос е обяснил, че увеличението на капитала се прави, за да бъде довършена реновацията на белградския хотел Метропол, който е собственост на дружеството.

Той е посочил, че поради продължаващата криза през следващата година вероятно няма да се разпределят дивиденти, а прогноза за следващите години в момента е невъзможно да се направи.

Събранието е гласувало и за издаване на обикновени, безналични, лихвоносни, свободно прехвърляеми, неконвертируеми облигации на стойност 10 млн. евро с номинал 100 евро всяка.

Срокът на облигационния заем е до 20 години, като СД на дружеството има право да изкупува обратно част или всички издадени облигации след изтичане на три години от датата, на която облигационният заем се счита за сключен.

Лихвата по заема ще бъде до 10% годишно. Минималната стойност на записания облигационен заем, при който същият се счита за сключен, е 6 млн. евро.

В рамките на следващите пет години СД може да приема решения за издаване на всякакви видове корпоративни облигации при общ номинален размер до 15 млн. евро или равностойността им в друга валута.

Общото събрание е одобрило сделки, по силата на които мажоритарният акционер в София Хотел Балкан АД - Кокари Лимитид, което в края на 2010 увеличи дела си в него до над 75%, ще му предоставя услуги.

Първата сделка е за управление на хотел Шератон – София Хотел Балкан, а другата е търговски и финансови консултации по реновации, реконструкции и поддръжка на хотела.

Възнаграждението по първата сделка е в размер на 15% от общите приходи на дружеството, платимо на всеки три месеца, а по втората – 250 хил. евро годишно, платими на равни месечни вноски.

Събранието е решило още нетното възнаграждение на Димитри Константопулос за дейността му като изпълнителен директор да бъде в размер на 72 хил. евро годишно съгласно договор за срок от три години, което ще се индексира всяка година с хармонизирания индекс на потребителските цени у нас, отчитан по еврометодологията (HICP).

Приходите от продажби на София Хотел Балкан АД през третото тримесечие на 2010 се повишиха с 2,6% на годишна база до 3 млн. лв., а нетната загуба се увеличи с 39% до 1,4 млн. лв.

За деветмесечието на годината приходите от продажби на туристическата компания се понижават с 6% на годишна база до 10,9 млн. лв., а загубата на дружеството расте със 62% до 959 хил. лв.
 

Свързани компании:

София Хотел Балкан АД(SHB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:21 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Инвестиращ
преди 13 години
Много изгодна сделка за предоставяне на услуги. Особено за управление срещу скромните 15% от общите приходи, което прави само към 1,8 млн. лева, дружеството ще бъде успешно управлявано в ромейски стил, както и досега, че и още по-добре. Много мъдро е процентът да е от общите приходи виждаме, че през третото тримесечие на 2010 приходите от продажби се повишиха с 2,6% на годишна база до 3 млн. лв., а нетната загуба се увеличи с 39% до 1,4 млн. лв., т.е. увеличението на приходите е свързано с увеличение на загубата (тя пък в цифрово изражение е равна на почти половината от приходите). Затова трябва да се стимулират приходите (съответно май и загубите).Справедливо и в съответствие с българските икономически реалности е определено нетното възнаграждение на изпълнителния директор - то ще се индексира всяка година с хармонизирания индекс на потребителските цени у нас. Май е пропуснато само съобразяването с българските условия на размера му (72 хил. евро годишно = 6 хил. евро на месец, чисто), но да не издребняваме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още