IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговската система на БФБ-София ще се сменя отново?

Сливането на Deutsche Boerse и NYSE Euronext вероятно ще доведе до край на съществуването на Xetra

10:28 | 18.02.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Търговската система на БФБ-София ще се сменя отново?

Планираното обединение между борсовите оператори Deutsche Boerse и NYSE Euronext вероятно ще предизвика значителни промени на търговията с акции в Германия и почти сигурно ще сложи край на съществуването на търговската система Xetra, пише немското издание на Financial Times.

Според презентация, която е попаднала при вестника, търговията с европейски акции вече ще минава през единна система за поръчки. В момента всеки от двата оператора има собствена система, като информацията в документа дава да се разбере, че занапред поръчките ще минават през системата на NYSE Euronext.

От Deutsche Boerse не са категорични, че тяхната система ще престане да съществува, но това изглежда доста по-логично с оглед факта, че на пазарите в Париж, Амстердам, Брюксел и Лисабон се търгува през единната систем за поръчки на Euronext.

Засегнатите от намеренията за обединение на двата оператора посочват, че преминаването към нова система и отпадането на Xetra ще бъде съпътствано с доста големи разходи. Някои от досегашните партньори на Deutsche Boerse пък предупреждават, че може да преразгледат контактите си с оператора в случай, че се стигне до смяна на системата.

Търговията на Българска фондова борса също се осъществява чрез системата Xetra. Това означава, че при спирането й ще се наложи нова смяна на търговската система и у нас.

Изпълнителният директор на БФБ-София Иван Такев каза за Investor.bg, че от Дойче бьорзе не са комуникирали с тях за евентуално спиране на платформата.

В момента БФБ-София не работи, когато пазарите в Германия са в почивка, както и когато българите отработваме в събота. Причината е, че платформата Xetra е на един и същ сървър за България и Германия. Например удължените ауциони на БФБ-София се спират от оператор в Германия.

Xetra бе въведена от БФБ-София на 16 юни 2008 г., като замени функциониращата до този момент руска търговска система RTS.

Xetra се ползва също от Ирландската фондова борса, Виенската фондова борса, борсата в Шанхай и Европейската енергийна борса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:18 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
graki
преди 13 години
Поредната глупост на английската преса /дори и в немско езичен вариант/. От двете компании Дойче Бьорзе е по-голямата, с по-голям оборот, приходи, EBITDA, брой сътрудници и естествено печалба, така че ако се сменя търговска платформа, мнооого се съмнявам това да е XETRA :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 3
moderast
преди 13 години
Замислям се по какво БФБ се отличава от всеки български бъкет-шоп брокер?Ах да, по ниските си обеми и високите си разходи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още