IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

А. Христов: Всички акции от увеличението на Еврохолд и Евроинс ще бъдат записани

Не изкупувам акциите на Еврохолд България на цена под 1 лв., защото искам да остане free-float, но няма да чакам вечно, заяви Асен Христов от името на мажоритарния собственик Старком холдинг

07:51 | 28.02.11 г. 7
<p>
	Асен Христов, председател на надзорния съвет на Еврохолд България АД</p>

Асен Христов, председател на надзорния съвет на Еврохолд България АД

Асен Христов притежава 15-годишен опит на висши ръководни длъжности. Бил е Председател на Съвета на директорите на “Евробанк” АД (1997 – 2000); Председател на Съвета на директорите на “Старком Холдинг” АД (1996-2006); Председател на Надзорния съвет на “ЗД Евроинс” АД (2000 - 2007), от 2005 година е Председател на Съвета на директорите на “Скандинавия моторс” ЕАД, а от 2006 – и на “Евро - финанс” АД. Асен Христов е Председател на Надзорния съвет на „Еврохолд България” от 2006 г.

Асен Христов притежава магистърска степен по физика от СУ “Св. Климент Охридски”, специализирал е в Института за ядрени изследвания, гр. Дубно, Русия. Преминал е специализация по мениджмънт към Open University – London. Владее руски и английски език. Вицепрезидент на Българската федерация по лека атлетика.
 

Разговаряме с Асен Христов по повод предстоящото увеличение на капитала на Еврохолд България АД.

- Г-н Христов, мажоритарният акционер ще запише ли от новите акции на Еврохолд?

Да, ще запише пропорционално полагащите му се акции. Дружествата от групата на Еврохолд също ще запишат своя дял. За правата, които не бъдат записани и отидат на аукцион, мога да кажа, че има интерес от 2 инвеститора, които са готови да ги запишат. Имаме и уверение от Leo Overseas на Firebird, че ще запишат.

- Защо не купувате на 85-90 ст. от пазара (по текущите цени), а чакате да купувате от увеличението на 1 лв.?

Може да се изкупи фрий-флота, това ще са около 2 млн. акции. Но ако изтеглим фри-флота, с какво ще се търгува? Предпочитам да купуваме на 1 лв., но да остане свободно търгуван обем акции. Това наше чакане обаче няма да трае вечно.

- Увеличението на капитала на Евроинс на 100% ли ще бъде изпълнено, или на 70%, колкото е делът на Евроинс иншурънс груп (ЕИГ)?

Ако другите акционери не запишат дела си, увеличението на капитала ще бъде записано от ЕИГ.

- Ще има ли увеличение на капитала на Евроинс Румъния и Евроинс Македония? Има ли и там изискване за допълнителни резерви?

Увеличението в Румъния бе осъществено точно преди Нова година и бе за 2,5 млн. евро. В Македония чакаме да видим какво ще се промени в изискванията към капитала, като вероятно той ще бъде увеличен с 1 млн. евро или дори повече. Навсякъде има изисквания за допълнителни резерви, както и в България. Оттам идват и загубите, защото натрупването на резерви е разход.

- Подобри ли се бизнес средата за общите застрахователи по отношение на гражданска отговорност след наредбите на КФН от есента?

Регулаторът успя да дисциплинира пазара, да вдигне цената на гражданската отговорност, да намали комисионите на посредниците. Останаха повече средства в компаниите. Новите изисквания към резервите ще принудят компаниите да намерят допълнителни капитали и да станат още по-здрави.

Работата трябва да продължи и да се въведе електронната полица. Хубавото е, че надзорът търси компромис между резерви, дисциплина и потребители.

- Колко средства от увеличението ще бъдат насочени към лизинговите дейности?

Десет милиона лева.

- Ако България си възвърне кредитния рейтинг, споразумението с Дойче Банк ще влезе ли в сила автоматично?

Надявам се. Рейтингът е големият проблем, защото не може рейтингът на Еврохолд да е по-висок от този на държавата. Когато сключихме споразумението, рейтингът на страната беше по-висок от сегашния. Затова се надявам да се подобри.

- Каква стратегията имате за участието си в Булленд инвестмънт АДСИЦ?

Да го запазим, а и да го увеличим ако има възможност. Работим перфектно с това дружество.

- Кога ще продадете останалите дялове в Етропал и Формопласт?

Моето мнение, е че цените на тези акции ще растат и не бързаме да продаваме.

- Автомобилният ви сектор отчете ръст от 33% през януари 2011 г., това ли е началото на възстановяването?

Да, това би трябвало да е началото, като според мен в средата на годината ще се почувства още по-осезаемо подобрение на икономическата среда.

- Остават ли плановете да придобиете автосервиз в Румъния?

Имаме ексклузивни договори с някои от сервизите и е въпрос на време, ресурс и цена да придобием някой сервиз. В крайна сметка всичко е въпрос на цена. Проблемът е, че цените на застраховките в Румъния паднаха и кризата е жестока, но поради големия пазар има повече развитие. Не се усеща вътрешна задлъжнялост.

 

 

Свързани компании:

Етропал АД - Етрополе(ETR)

Еврохолд България АД(EUBG)

Булленд инвестмънтс АДСИЦ(LAND)

ЗД Евроинс АД(5IC)

Формопласт АД(FORM)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 33 rate down comment 2
djordjo_s
преди 13 години
ползвай услугите на евро холд и сам ще се убедиш за какво става въпрос.ползай услугите на евро инс за застраховка,ползвай услугите за лизинг,ползвай услугите им за кола под наем и после може отново да си говорим:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 33 rate down comment 2
platini68
преди 13 години
Djordjo, obosnovi se kato tvardi6 nesto! Zastoto az moga da kaja, 4e ti si podstaveno lice na konkurentite
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 33 rate down comment 2
djordjo_s
преди 13 години
ще бъда кратък,по мошенническа структора от евро холд не съм виждал и не съм чувал.тея са основателите на глуб галакси:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 33 rate down comment 4
office
преди 13 години
Структурата на ЕВРОХОЛД предполага изопачаване на действителността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 39 rate down comment 0
Konsultant
преди 13 години
Като гледам отчетите и резултатите за миналата година /Булленд присъства в консолидирания отчет на Еврохолд с около 30% пряко и чрез свързани дружества/, то Булленд е най-голямото попадение и бисера в активите на холдинга ... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 38 rate down comment 0
bertram
преди 13 години
Поздрави на Мариян за хубавия и определено оптимистичен материал!Оправи ми настроението понеделнишки. До 1 лв са много по-малко акции от 2 милиона.поздрави
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 36 rate down comment 0
moderebov
преди 13 години
- Защо не купувате на 85-90 ст. от пазара (по текущите цени), а чакате да купувате от увеличението на 1 лв.?Може да се изкупи фрий-флота, това ще са около 2 млн. акции. Но ако изтеглим фри-флота, с какво ще се търгува? Предпочитам да купуваме на 1 лв., но да остане свободно търгуван обем акции. Това наше чакане обаче няма да трае вечно.Колко благородно ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още