IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акция на седмицата – Кремиковци

Изпадналото в несъстоятелност дружество поскъпна с над 20% след успешния търг за продажба на части от металургичния комбинат за 316 млн. лв.

10:51 | 16.04.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Акция на седмицата – Кремиковци

Книжата на Кремиковци АД бяха избрани от екипа на Investor.bg за победител в тазседмичното издание на рубриката "Акция на седмицата".

Акциите на изпадналия в несъстоятелност металургичен комбинат поскъпнаха с 20,5%, макар и при оборот от малко над 4 хил. лв., след като вторият опит за продажба на части от Кремиковци този път се оказа успешен.

Единствено Железопътна инфраструктура - холдингово дружество АД отчете по-голям ръст на БФБ (+25%), но при съвсем символичен оборот от около 150 лв.

Като подгласник в нашата рубрика може да отбележим акциите на Соларпро холдинг АД, които поскъпнаха с 9% в седмицата, в която холдингът обяви, че е изпълнил поръчка за китайския пазар на стойност 1 млн. евро.

През седмицата, в 27 сделки бяха прехвърлени 15 783 акции на Кремиковци при средна цена от 0,26 лв. за брой. Търговията приключи на ниво от 0,25 лв., което се равнява на пазарна капитализация в размер на 4,7 млн. лв.

Във вторник, на явен търг Елтрейд къмпани ЕООД купи за 316 млн. лв. предзаводската и производствената площадка на металургичния комбинат заедно с активите, свързани с производствената дейност, намиращи се на територията им.

Компанията, собственост на 26-годишния Лъчезар Варнаджиев и регистрирана само преди около месец, бе единственият участник в търга.

Впоследствие стана ясно, че зад финансирането на цялата сделка стои Първа инвестиционна банка АД, която е отпуснала кредит на Елтрейд къмпани в размер на 59 млн. евро.

Като една от причините да подкрепят купувача от банката посочиха вече сключените предварителни договори за продажба на част от неработещите активи на Кремиковци.

Дружеството ни е познато като клиент в продължение на близо 10 години, изтъкнаха от ПИБ. В тази връзка познаваме добре производствените активи на комбината и за нас не беше трудно да направим оценка на рентабилността на проекта, посочиха от банката.

Според ПИБ, част от производствата могат да бъдат пуснати, но успокояват, че замърсяващите са безвъзвратно спрени.

Банката е правила анализ на очакваните парични потоци и при двата сценария – действащо предприятие и ликвидация на активите. И в двата случая нормата на възвръщаемост на инвестицията покрива в достатъчна степен риска от проекта.

Освен заема за Елтрейд къмпани, ПИБ е предоставила мостово кредитиране до пълния размер на сделката на Надин Металс трейд ЕООД и Велпет консулт ЕООД - стратегически партньори на купувача.

"Дружествата ще развиват разнородна дейност. Тези фирми ще придобият активи, които са самостоятелно обособени на технологичен и функционален принцип. Те ще генерират различни по своя характер входящи парични потоци. Фирмите имат предварителни договори с чужди контрагенти за продажба на активи и продукция", информираха от ПИБ.

В петък, министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков изрази задоволство от продажбата и заяви, че е оптимист за бъдещето на комбината, а изпълнителният директор на Националната агенция по приходите Красимир Стефанов назначи пълна проверка на купувача с мотива, че държавата трябва да защити интереса си, като удостовери произхода на парите за покупката на металургичния комбинат.

Министър Трайков съобщи, че работещите ще получат дължимите им заплати, а държавата ще получи 80 млн. лева, които ще влязат в НАП и в бюджета. Той отбеляза, че 80% от площадката на Кремиковци ще бъде освободена от неработещите мощности.

Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за вземане на инвестиционно решение.
 

Свързани компании:

Кремиковци АД /в несъстоятелност/(4KW)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
Nikola_Petkov_Karaiv
преди 13 години
KREMA E NOVATA RAKETA. NE E PREPORAKA
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Батя
преди 13 години
Акция на седмицата Кремиковци!!??Това е много несериозно. Или пък се гъбаркате с търгуващите тия акции.И защо в статията повтаряте само вече обявени неща, а не написахте 2-3 реда, какво аджеба се купува срещу тия 20-30 ст. за тази акция?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още