IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК глоби Меком с 330 хил. лв. за имитация на луканка

От март 2008 дружеството продава на пазара луканка "КАРЛОСКА крепост", която според комисията наподобява с наименование и дизайн на шрифта КАРЛОВСКА луканка

10:18 | 07.07.11 г. 1
КЗК глоби Меком с 330 хил. лв. за имитация на луканка

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е наложила имуществена санкция на Меком АД в размер на 330 560 лв., съобщиха от ведомството.

Причината за санкцията е, че КЗК е установила, че съществува потенциална възможност за заблуда на потребителите във връзка с разпространяваната в цялата страна луканка "КАРЛОСКА крепост", наподобяваща с наименование и дизайн на шрифта КАРЛОВСКА луканка.

При двата продукта водещ елемент е наименованието КАРЛОВСКА - КАРЛОСКА, изписано с главни букви. Думата крепост, която би трябвало да отличава продукта на Меком, е изписана с малки, незабелижими букви, на тъмен фон, като по този начин думата се скрива, казват от КЗК.

От комисията считат, че е възможно субективното възприемане от страна на потребителя на двете думи като идентични поради сходството и силната асоциация помежду им, а липсата на една буква да се възприеме като грешка или дори да не бъде забелязана.

Периодът на нарушението е от март 2008 г. до момента, съобщават от КЗК и допълват, че съществува сериозен риск от трайно увреждане интересите на конкурентите. При определяне на санкцията от КЗК са взели под внимание продължителността и наличието на предходна санкция на дружеството за подобно нарушение, допълват от регулатора.

Свързани компании:

Меком АД привилегировани акции(MKXA)

Меком АД(MKX)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:33 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
Спящият бик
преди 12 години
След такива номера не 18, а 81% дивидент да обещаеш - пак няма да има купувачи на акциите ти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още