IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АПСК: Цената за Булгартабак зависи от факта, че не се продават активи, а бизнес

От БСП пък смятат, че цената е занижена и искат приватизацията да се прекрати

15:42 | 31.08.11 г.
АПСК: Цената за Булгартабак зависи от факта, че не се продават активи, а бизнес

„Предлаганите пари за приватизацията на "Булгартабак-холдинг" АД отговарят на реалната цена на бизнеса на дружеството“, каза в кулоарите на парламента изпълнителният директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) Емил Караниколов в отговор на критики на левицата, съобщaва БТА. Цената се определя от факта, че "не се продават активи, а бизнес", е посочил Караниколов.

От БСП поискаха Надзорният съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол да прекрати приватизацията на дружеството, защото то се продавало на занижена цена.

"Точно тези, които трябваше да купят "Булгартабак", ще го купят, при това ще го купят на минимална цена", коментира в парламента левият депутат Румен Овчаров. „Зад приватизацията стоят определени икономически кръгове в България", отсече той.

По думите на бившия икономически министър, сценарият, предварително замислен с участието на премиера, върви към успешно реализиране.

„Неоснователно е да се говори, че агенцията е направила процедурата за приватизацията, така че да не се допуснат дадени инвеститори“, каза от своя страна изпълнителният директор на АПСК. Според него агенцията за приватизация си е свършила добре работата по сделката, защото при продажбата са заложени ангажименти, чието изпълнение да осигури развитието на холдинга. „Най-важното е, че през следващите 10 години дружеството няма да променя предмета си на дейност“, коментира още Караниколов.

"Тютюнопроизводителите няма на какво да се радват, защото определените за изкупуване количества тютюн са по-малко от тези, които в момента изкупува дружеството“, смята Овчаров. Според него няма на какво да се радват и работниците, тъй като седемте милиона инвестиции са значително по-малко от годишните инвестиции на дружеството, които са около 25 млн. лв.

Според левицата се разпространява неофициална информация, че от канцеларията на администрацията на президента на Русия е заведен иск в Софийски градски съд към сделката за приватизация на "Булгартабак-холдинг" и Русия предявява претенции към 49% от акциите на дружеството. 

Тази информация беше опровергана от изпълнителния директор на АПСК. Караниколов все пак уточни, че в годините - при обявяването на приватизация на холдинга - е имало такива претенции.

Свързани компании:

София-БТ АД(3JU)

Булгартабак - холдинг АД(BTH)

Благоевград-БТ АД(55B)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:25 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още