IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акция на седмицата - Плевен-БТ

Дружеството поскъпна с над 30%, след като Булгартабак холдинг увеличи дела си в него до над 90%

09:00 | 12.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Акция на седмицата - Плевен-БТ

Книжата на Плевен-Булгартабак АД бяха избрани от екипа на Investor.bg за победител в тазседмичното издание на рубриката "Акция на седмицата".

Акциите на тютюневата компания поскъпнаха с 31,3%, оглавявайки по ръст компаниите на БФБ, ако не броим Юрокапитал Битекс АД, където оборотът бе под 100 лв.

През седмицата в 7 сделки на борсата се изтъргуваха 19 172 акции на Плевен-БТ на стойност 403 хил. лв. С изключение на 50 акции в сряда, остaналите бяха изтъргувани в понеделник, като всички сделки бяха на цена от 21 лв. за брой.

В петък стана ясно, че почти всички акции в понеделник (18 982 от 19 122) са били закупени от Булгартабак холдинг АД, с което делът на холдинга в дъщерното му дружество се е увеличил с 4,46 процентни пунтка до 90,07%.

По закон трябва да последва търгово предложение към останалите акционери в Плевен - Булгартабак, или холдингът да продаде част от акциите си, така че делът му да падне под 90%.

Книжата на Плевен-БТ са скочили 2,5 пъти за последните три месеца, а за последната година са поскъпнали със 110% до 9 млн. лв. пазарна капитализация.

Резултатите на компанията за първото тримесечие на годината показаха 56% ръст на продажбите на годишна база до 11,424 млн. лв. и 36% увеличение на печалбата до 828 хил. лв.

Плевен БТ преработва едролистни и ориенталски тютюни. Изкупуването на тютюните е съгласно одобрена схема от Булгартабак-Холдинг АД. Основни клиенти са дружества от холдинга.

Сумарната печалба на Булгартабак холдинг и дъщерните му дружества в Благоевград, София и Плевен се увеличава шест пъти на годишна база до 14,4 млн. лв. за първото тримесечие на 2012 г., като продажбите се увеличават с 43% на годишна база до 138 млн. лв., показаха изчисления на Investor.bg на база неконсолидирани данни, т.е. без да са извадени вътрешногруповите сделки, както и делът на малцинствените участия.

Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за вземане на инвестиционно решение.

Свързани компании:

Плевен-Булгартабак АД (отписано)(4PQ)

Булгартабак - холдинг АД(BTH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:16 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още