IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЦКБ привлича подчинен срочен дълг за 45 млн. лв. от основния си акционер

Целта е запазване на конкурентоспособността и осигуряването на възможност за по-нататъшно увеличение на кредитния портфейл на банката

11:34 | 15.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор
ЦКБ привлича подчинен срочен дълг за 45 млн. лв. от основния си акционер

Основният акционер в Централна кооперативна банка предлага тя да привлече подчинен срочен дълг в размер на 45 млн. лв. Допълнителната точка към свиканото за 29 юни 2012 г. общо събрание на акционерите е предложена от ЦКБ Груп ЕАД, която притежава 68,56% от капитала на банката.

Предлага се кредитор по договора за подчинен срочен дълг при условията на Наредба 9 за капиталовата адекватност на кредитните институции да бъде самата ЦКБ Груп ЕАД. Кредитът ще се усвои еднократно, срокът му ще е 7 годишен, лихвата 4,5% годишно, а погасяването на главницата ще е еднократно на падежа.

Целта на договора за подчинен срочен дълг е сумата да бъде включена в капиталовата база с цел запазване на досегашното ниво на конкурентоспособност на банката, подсигуряване на бъдещо положително развитие и осигуряването на възможност за по-нататъшно увеличение на кредитния портфейл.

Основен акционер в ЦКБ Груп ЕАД е Химимпорт АД. В краят на 2011 г. ЦКБ привлече 45 млн. лв. чрез увеличение на капитала при емисионна цена от 1,50 лв./акция, записани от мажоритарният собственик и Химимпорт АД.

Централна кооперативна банка (ЦКБ) отчита спад на печалбата с 34% на годишна база до 3 млн. лв. за първото тримесечие на 2012 г. Спад има както при нетния лихвен доход (със 17%), така и при нетния доход от такси и комисионни (с 9,4%). Въпреки това административните разходи се увеличават с 12% на годишна база 16,5 млн. лв.

Акциите на банката се търгуват на нивo от 0,58 лв. за брой, което е най-ниското за последните 12 години. Максималната цена на акция достигна 11,98 лв. през 2007 г., като сегашната е по-ниска с 95%.

Свързани компании:

Химимпорт АД(CHIM)

ТБ Централна кооперативна банка АД(CCB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:32 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още