IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ и асоциацията на производителите на инертни материали защитиха Каолин

Токът поскъпва заради по-широкото въвеждане на ВЕИ, разходите за закупуване на квоти по повод излъчването на вредни емисии и други фактори, посочват от КНСБ

12:49 | 29.06.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор
КНСБ и асоциацията на производителите на инертни материали защитиха Каолин

КНСБ и Българската асоциация на производителите на инертни материали защитиха „Каолин“, след като компанията беше обвинена, че е един от виновниците за поскъпването на тока заради високите доставни цени на варовик за сероочистките на ТЕЦ-овете "Контур Глобал Марица Изток 3" и "Ей и Ес – 3С Гълъбово Марица Изток 1".

Председателят на синдиката Пламен Димитров е изпратил писмо до премиера Бойко Борисов, министъра на икономиката Делян Добрев, министъра на околната среда Нона Караджова и председателя на синдикалната организация в предприятието Иван Борисов.

В писмото Димитров изразява несъгласието си с твърденията, че дружеството е сред основните виновници за поскъпването на тока и изразява опасенията си за работните места в предприятието, в което са заети над 1 000 души.

Според КНСБ и асоциацията на производителите на инертни материали, „Каолин“ не е единствен доставчик на варовици за сероочистките на двата ТЕЦ-а, а доставките се правят на фиксирани цени, които са договорени преди 7 години.

От КНСБ посочват, че поскъпването на тока се дължи на все по-широкото въвеждане на ВЕИ, по-високите изкупни цени на тока при едновременното производство на топло- и електроенергия и други фактори.

„Съвсем скоро ще сме свидетели и на ръст на цената, породен от начисляването на разходи за закупуване на квоти по повод излъчването на вредни емисии“, пише в писмото на Пламен Димитров.

От асоциацията допълват, че в периода 2009-2011 г. "Каолин" АД е допринесло към бюджета на страната с над 3 млн. лева от корпоративни данъци. Компанията освен това е изплатила близо 7 млн. лева концесионни възнаграждения.

В края на миналата седмица TV7 излъчи репортаж, в който показа, че сезира прокуратурата за „далаверите на енергийната мафия“.

Според телевизията двата частни ТЕЦ-а продават по-скъп ток с подкрепата на държавата, а високата цена се дължи на скъпите варовици, доставяни от „Каолин“ за сероочистките на централите. Беше намесено и името на бившия икономически министър Трайчо Трайков, който докато е бил акционер в предприятието му е осигурил концесия.

По-късно обвиненията бяха опровергани от самото дружество. „Цените на варовиците за сероочистващите инсталации на „Контур Глобал Марица Изток 3“ и „Ей и Ес – 3С Гълъбово Марица Изток 1“ са договорени през 2001 г. и 2005 г. в условията на конкурентни процедури", посочва се в позиция на компанията.

Разликата в доставните цени на варовика към отделните клиенти произтича от специфичните им изисквания за начина на доставка и качеството на суровината, които се отразяват на продажната й цена, поясняват от предприятието.

Самото дружество също посочи, че не е единствен доставчик на варовик за централите от комплекса „Марица – изток”, както и че цените, на които доставя, не са най-високите.

Иво Прокопиев, който ръководи един от акционерите в „Каолин“ - „Алфа Финанс холдинг“, заяви в открито писмо, че ще съди медиите, в които се появиха обвинителните публикации.

„Ток не се прави от варовик и разликите в цената на този материал влияят с части от процента в крайната цена на енергията“, коментира Прокопиев в откритото писмо, публикувано на личния му сайт.

„Възможно е цените на конкурентите, които искат враждебно да превземат бизнеса на „Каолин” да изглеждат по-ниски, но само на пръв поглед. Ако обаче и те започнат да плащат законните концесиионни такси, осигуровки, данъци, подпишат същия колективен трудов договор за минния бранш, цената ще е много над тази, на която в момента „Каолин” доставя“, заключава той

Свързани компании:

Каолин АД(6K1)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 2
market trends
преди 11 години
Интересно защо доставките се правят по фиксирани цени,които са договорени преди 7 години,ами те да бяха подписали направо доживотен договор,на това ако му се казва конкуренция? Как може сега ТЕЦ-овете да се възползват от спада в цените или е важното да осигурим сигурна печалба на Иво Прокопиев? Това е същото като заробващите цени,на които са подписани договорите за изкупуване на енергията от тези ТЕЦ-ове,а глупаците нека си плащат! Намирисва яко на корупция при тези договори!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 6
Батя
преди 11 години
Бойко да озапти бандата Мустака-Пеевски и лакея им Бареков, че станаха непоносимо нагли и вредни за България и икономиката й!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още