IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еколозите спечелиха и 50 хил. дка земи няма да се продават с бонове

Министерството на земеделието извади от списъка 70 ливади и пасища от държавния фонд, попадащи в НАТУРА 2000 и защитени местности

16:06 | 19.09.12 г. 6
Еколозите спечелиха и 50 хил. дка земи няма да се продават с бонове

Министерството на земеделието и храните ще извади около 50 хил. дка от търговете за земя от държавния поземлен фонд, предвидени да се продават срещу поименни компенсационни бонове, съобщиха от ведомството.

След сигнали на еколозите, че на търгове се продават защитени територии, които са публична държавна собственост и не подлежат на продажба, експертите направиха повторна проверка. В резултат е установено, че близо 70 ливади и пасища, попадащи в екологичната мрежа НАТУРА 2000 и още шест защитени местности, са публична държавна собственост.

След среща с представители на природозащитни организации министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов обясни, че трябва да отпаднат всякакви притеснения, защото земите ще останат в Държавния поземлен фонд.

„В добър диалог с еколозите се разбрахме, че имаме обща цел и тя е да запазим както природата, така и интересите на държавата и на бъдещите собственици”, подчерта министърът.


Министър Найденов обясни, че в бъдеще при проявен интерес от животновъди тези земи в НАТУРА могат отново да бъдат предложени за продажба, тъй като законът не го забранява, а изисква поддържането им в добро състояние.

Крайните срокове за обявените 26 търга изтичат през следващата седмица, като основната част от тях изтичат още в понеделник (24 септември 2012 г.).

Днес цената на поименните компенсационни бонове се понижи с 1,3% до 0,679 лв. за 1 лв. номинал, а вчера бяха изтъргувани близо 20 млн. лв. в ПКБ.
 

Свързани компании:

Поименни компенсационни бонове(BLKC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
niki_diki
преди 11 години
Аз също мисля, че има диалог - нали това е важното
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
mcqueen
преди 11 години
Що бе хората си реагираха на време! Евалата все пак има и диалог и никой не може да каже, че не са го чули! Според мен няма кво да се мрънка повече, хората си го направиха както трябва...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
melon
преди 11 години
Уви, дори не сме и бананова - там поне нямат сметки за парно:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
LuckyYou
преди 11 години
И после не било целенасочено. Ако мине номера. Аз разбирам да са 2-3 ама те са 70! Някой 100% се е опитал да ги набута. Разбрали са, че сезира ли се ЕС ще имат проблеми и веднага са ги изтеглили от търга. Бананова република ееееейййй
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още