IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Днес е последният ден за покупка на ПКБ за участие в търговете за земи

За да се снабди кандидат-купувач с нужната депозитарна разписка, трябва да купи книжата 3 работни дни по-рано

11:35 | 21.09.12 г. 6
Автор - снимка
Редактор
Днес е последният ден за покупка на ПКБ за участие в търговете за земи

Днес е последният ден за покупка на поименни компенсационни бонове (ПКБ) за участие в търговете за земи от Държавния поземлен фонд в област Видин и област Силистра, показа проверка на Investor.bg.

Заявления за участие в търговете се подават до 26 септември 2012 г. включително, но за да се подаде заявление е необходимо да се представи депозитарна разписка за притежавани ПКБ.

Срокът от покупката на ПКБ до издаване на депозитарна разписка е 3 работни дни, тоест днес е последният ден за покупка.

Купувачите на ПКБ днес ще ги притежават реално във вторник следобед (25 септември). Това е така защото през тези 2 работни дни ще бъде осъществено прехвърлянето на акциите и парите между купувача и продавача. Едва във вторник (реално в 17 ч.) може да бъде подадено искане за издаване на депозитарна разписка, която може да бъде получена в сряда (26 септември).

Оттук насетне пътят до областните дирекции във Видин и Силистра е или чрез факс (тъй като към заявлението трябва да се приложи само копие, не оригинал на разписката) до лице в съответните градове, което да подаде заявлението или чрез писмо, като пощенското клеймо от 26 септември би трябвало да е достатъчно, за да се приеме заявлението. Въпреки че пощата ще пристигне на 27 или 28 септември.

Срокът за покупка на ПКБ за участие в другите 24 търга (в 24 различни области) изтече, показват данни на Investor.bg. Поради това подкрепата за цената на ПКБ вече е на ниво от 59 ст. за бон, спрямо 70 ст. преди седмица, или с 15% по-ниско.

От понеделник няма да има обозрим търг за земя, който да е причина за покупка на ПКБ.

Междувременно днес в сайтовете на областните дирекции продължават да бъдат публикувани данни за имотите, които отпадат от търга, поради това, че попадат в Натура 2000 или в защитени местности. Това са основно пасища и ливади. В област Кюстендил това са 10 000 дка, а в област Варна - около 6 500 дка.

Така отпадналите от търга имоти са около 32 000 дка, заедно с обявените за отпадане около 15 000 дка от вчера.

В сряда от МЗХ обявиха, че от търговете ще отпаднат около 70 пасища и ливади с обща площ около 50 000 дка.

Свързани компании:

Поименни компенсационни бонове(BLKC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
zabelezhka
преди 11 години
Шансът не е малък, защото е много вероятно да се подават предложения по минималната цена. Все пак някои имоти не са толкова атрактивни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
mpy_yordanov
преди 11 години
Явно наддаване само ако има двама с еднаква цена.Шансът да се пуснат еднакви цени за даден имот е доста малък. примерно едно на 75 000. Ако приемем че даден парцел се предлага при цена от 600 лв., шансът двама да дадат по 747,34 на декар е незначителен.Вероятно от хилядите парцели само 2-3 ще се засекат или повече, но все пак, незначително малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
zabelezhka
преди 11 години
Дали ще се вдигне цената за втроия кръг - с явното наддаване
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
BGold
преди 11 години
Последния ден не беше ли преди 3 дни? 2 дни до вальора на сделката и един ден за депозитарна разписка. Доколкото съм чул - днес е последния ден да се подават документите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 4
mcqueen
преди 11 години
След добре проведената кампания от страна на МЗХ и наблюдавйки ежеднемно котировките на боновете на пазара, считам че е нормално в самия край на сесията да спадне цената и да намалее интереса към търга, надявам се че всеки който е играл на този пазар е съомял да задоволи очакванията си благодарение на прозрачността и коректността на проведената кампания!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още