IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предназначението на защитените терени от търга на МЗХ няма да се променя

Купувачите на имоти, които попадат в Натура 2000, ще бъдат задължени да ги ползват по предназначение като пасища и ливади

13:47 | 02.10.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Предназначението на защитените терени от търга на МЗХ няма да се променя

Няма да се променя предназначението и начина на трайно ползване на имоти от европейската екомрежа Натура 2000, които не са изключени от търга на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) и за които има кандидат-купувачи.

Това е обещал земеделският министър Мирослав Найденов на природозащитниците от коалицията „За да остане природа в България“, съобщиха от земеделското ведомство.

Александър Дунчев от коалицията обясни за Investor.bg, че в търга на МЗХ са останали около 14 хил. дка, които попадат в Натура 2000. За голяма част от тези терени обаче не са се появили кандидати на търга, допълни той.

Купувачите на имоти, които попадат в Натура 2000, пък ще бъдат задължени със специална клауза в договорите да ги ползват по предназначение като пасища и ливади, а не да променят предназначението им и да изграждат фотоволтаици и ветрогенератори върху тях, каза още Дунчев. Той обясни още, че екоорганизацията ще поиска да се гарантира, че в случай на препродажбата на тези земи тяхното предназначение също ще бъде запазено.

Припомняме, че министерството извади около 50 хил. дка от търговете за земя от държавния поземлен фонд, предвидени да се продават срещу поименни компенсационни бонове, след сигнал на еколозите, че за продажба са обявени защитени територии, които са публична държавна собственост.

Дунчев посочи, че ведомството не е могло да изключи останалите защитени територии, тъй като търгът е приключил миналата седмица.

Според данни на земеделското министерство са приети общо 608 заявления за 115 хил. дка. Най-много заявления са подадени в Кърджали – 203, но в областта са обявени за продажба най-много площи – 15 500 дка.

Със заповеди на директорите на областните дирекции по земеделието вече са определени тръжните комисии, които ще разгледат постъпилите документи в петнайсетдневен срок, уточняват от министерството.

Александър Дунчев посочи, че до нелепата ситуация на търг да бъдат обявени защитени територии се е стигнало заради неточните и непълни бази данни за екомрежата Натура 2000, с които работят областните дирекции по земеделието.

Той допълни, че от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) са поели ангажимент пред природозащитниците в най-скоро време да предоставят пълните бази данни на областните земеделски служби.

Дунчев обаче предупреди, че редица басейнови дирекции и екоинспекции се възползват от факта, че се бавят заповедите за обявяването на защитените зони за местообитанията. Той посочи, че има случаи на издадени одобрения за изграждането на ВЕЦ-ове в защитени територии с мотива, че все още не са публикувани заповедите за обявяването им за такива, а това представлява нарушение на европейското екозаконодателство, заради което България може да бъде санкционирана.

Свързани компании:

Поименни компенсационни бонове(BLKC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:45 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още