IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първата голяма ликвидация на борсови дружества приключи, утре плащат парите

Цялата процедура по ликвидацията на И Ар Джи Капитал 1 АДСИЦ и И Ар Джи Капитал 2 АДСИЦ отне 8 месеца

17:53 | 16.10.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Първата голяма ликвидация на борсови дружества приключи, утре плащат парите

Първата голяма ликвидация на борсови дружества приключи. На проведените днес общи събрания на акционерите е решено утре да бъдат разпределени ликвидационните дялове на И Ар Джи Капитал 1 АДСИЦ и И Ар Джи Капитал 2 АДСИЦ, показват протоколите, публикувани чрез Бюлетин Investor.bg.

И Ар Джи Капитал 1 АДСИЦ и И Ар Джи Капитал 2 АДСИЦ ще изплатят 10,6 млн. лв., като първото ще преведе 4 598 100 лв., а второто - 5 990 580 лв. Ликвидационният дял на акция за И Ар Джи Капитал 1 АДСИЦ е 1,5327 лв., а за И Ар Джи Капитал 2 АДСИЦ е 1,7364 лв.

Акционерите ще получат парите си директно в инвестиционния си посредник (включително банка в качеството й на инвестиционен посредник) чрез трансфер от Централен депозитар АД.

Двете дружества явно нямат акционери с лични сметки в Централен депозитар, тъй като не е предвиден ред за изплащане на ликвидационен дял при лични сметки в Централен депозитар.

На общи събрания на 24 октомври 2012 г. е предвидено акционерите да освободят ликвидатора от отговорност.

На 16 февруари тази година акционерите на двете дружества гласуваха за разпределяне на дивидент и за започване на ликвидация. Активите на дружествата бяха осребрени през 2011 г. и единствено процедурни пречки забавиха изплащането на ликвидационен дял.

Цялата процедура отне 8 месеца, като основната пречка беше 6-месечният срок, в който дружествата чакаха поява на кредитори, които логично не се появиха, но трябваше да се изчака изтичането на този законов срок.

Други процедурни детайли бяха одобренията от Комисията за финансов надзор, получени на 19 март 2012 г. След това дружествата трябваше да получат и документ от НАП.

Поканата за явяване към кредиторите бе обявена в търговският регистър на 11 април 2012 г. Шест месеца и шест дни след обявяването на поканата, ликвидационните дялове ще бъдат изплатени.

Това са първите случаи на БФБ-София на ликвидация на сравнително големи компании, със сравнително много акционери. Преди това са се ликвидирали доста по-малки компании.

Средствата ще потекат към сметките на акционерите в лицето на Българо-американски инвестиционен фонд (БАИФ), Франк Луис Бауър, Майкъл Хънсбъргър, БАКБ, УПФ Бъдеще, ЗУПФ Алианц България, ДПФ Алианц България, ДПФ Доверие, ППФ Доверие, УПФ Доверие, УПФ ЦКБ-Сила, ДПФ ЦКБ-Сила, ППФ ЦКБ-Сила и УПФ ЦКБ-Сила. Тези лица са се явили чрез пълномощници на проведените днес общи събрания на двата АДСИЦ.

Свързани компании:

И Ар Джи Капитал-2 АДСИЦ /в ликвидация/(6ER)

И Ар Джи Капитал -1 АДСИЦ /в ликвидация/(6EA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:14 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още