IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разликата между инвестиция в Булгартабак и Химимпорт е 7 пъти за година

SOFIX се е изменил със само 8% за 12 месеца, но между компаниите в него се отчитат огромни разлики

09:59 | 10.12.12 г. 2
Разликата между инвестиция в Булгартабак и Химимпорт е 7 пъти за година

SOFIX отчита годишен ръст от едва 7,9%, но между представянето на компаниите в него се отчитат огромни разлики.

Булгартабак холдинг е поскъпнал с 237% за последните 12 месеца, като е лидер сред 15-те компании в SOFIX, а на дъното със спад от 50,5% е Химимпорт АД, по данни към 6 декември 2012 г.

Така 100 лв., вложени в Химимпорт АД, са се обезценили до 49,5 лв., а същата сума, инвестирана в Булгартабак, е нарастнала до 337 лв. - тоест разлика от над 6,8 пъти.

С това сравнение "заспалият" български пазар вече не изглежда толкова заспал. Въпреки че SOFIX се колебае около 300 пункта вече 3 години, то явно сред неговите компании има големи възможности за печалби.

Проблем остава преструктурирането на портфейли поради слабата ликвидност. Така е трудно да се продаде това което би поевтиняло с 50% и да се купи това, което би поскъпнало с 237%. Но проблем няма за малките собственици с портфейли до 10-20 или 50 хил. лв. Да му мислят големите.

В следващите 12 месеца може най-печелившите да станат най-губещи и обратното, което би умножило печалбите на тези, които успеят да го предвидят.

Материалът е с аналитичен характер и има за цел да предизвика дискусия. Материалът не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.


 

Свързани компании:

Химимпорт АД(CHIM)

Булгартабак - холдинг АД(BTH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
popo323
преди 11 години
Ха ха и това ако е борса здраве му кажи Трябва от 300 компании да уцелиш кои 3 ще вземат да поскъпнат без никаква фундаментална основа Дерзайте братя комарджии , но все пак в казиното на рулетката шанса ви е по добър там трябва да уцелите само 1 число от 36 , пък и така ще спечелите 35 пъти инвестицията си БФБ отдавна е доста по зле от комарджийство , само най отчаяните са останали на нея
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Батя
преди 11 години
Показателна статия.Извода от която е - с акъл и нюх и на умрял пазар като БФБ може да се печели добре.Дерзайте бикове! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още