fallback

Какво накара Джим Роджърс да се насочи към България?

Според източници на Investor.bg това е аналитичен материал, изготвен от Кей Би Си Секюритис – клон България

09:24 | 22.01.13 г. 12
Автор - снимка
Редактор

Какво знае Джим Роджърс за България? В интервю за Gold Radio Cafe от 17 януари 2012 г. той заявява „Обмислям да инвестирам в България. Всъщност неотдавна си отворих сметка там... За момента освен в България нямам други планове в региона“

На въпрос дали вижда някаква положителна промяна на Балканите, където ситуацията никога не е била особено розова, Роджърс коментира, че наистина вижда една страна, която изглежда, че върви към промяна и това е България.

Възниква въпросът, какви анализи за България е прочел Джим Роджърс, за да си състави мнение за страната ни.

Според източници на Investor.bg това е документ направен и разпространен от Кей Би Си Секюритис – клон България. Документът е издаден през май 2012 г., като е разпространяван на хартиен носител. Той е изготвен от анализаторa Светослав Тасев и изпълнителния директор Илиян Скарлатов.

В документа има четири раздела – макроикономически, фондове за земеделска земя, дружества с конкретни препоръки и корпоративни профили.

Макроикономически раздел

В него се споменава, че БВП на страната расте в период на строги икономии. Графика представя страната ни в Топ 5 по ръст на БВП в ЕС за 2012 г. (на база оценки). За периода 2000-2010 г. сме на 4-то място по ръст на БВП в ЕС, след Литва, Естония и Словакия.

Също така сме на второ място след Естония по съотношение държавен дълг към БВП. Бюджетният дефицит от едва 0,2% за периода 2001- 2011 г. ни отрежда 6-то място в ЕС.

Раздел за фондовете за инвестиция в земеделски земи

Тук се обръща специално внимание на Адванс Терафонд, ЕЛАРГ, Агро Финанс и Булленд инвестмънтс. Данните са от 12 декември 2011 г. и показват коефициент P/B от съответно 0,64 и 0,72 за Адванс Терафонд и ЕЛАРГ.

Коефициентът цена/нетна стойност на активите (P/NAV) е съответно 0,58 и 0,41 за двете дружества, а за Агро Финанс е 0,53. В анализа се казва, че очакванията на Светослав Тасев са представянето на ЕЛАРГ да изпревари останалите фондове в следващите 12 месеца поради намерението на мениджмънта да пристъпи към ликвидация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:13 | 13.09.22 г.
fallback