IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговията и с Енерго-Про и ЧЕЗ е прекратена за 3 дни

Книжата на ЧЕЗ не се търгуваха в по-голямата част от днешната сесия

18:28 | 19.02.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Търговията и с Енерго-Про и ЧЕЗ е прекратена за 3 дни

БФБ-София спира търговията с акциите на Енерго-про Мрежи АД, Енерго-про продажби АД за срок от 3 дни, считано от 20 февруари 2013 г., съобщи дружеството.

За 3 дни няма да се търгуват и акциите на ЧЕЗ Разпределение България АД и ЧЕЗ Електро България АД, след като търговията с акциите им беше спряна днес на обяд. Първоначално спирането беше само до края на днешната търговска сесия.

Спирането на търговията за три дни е във връзка с постъпило в БФБ-София АД уведомление от Комисията за финансов надзор относно откриване на производство по налагане на принудителна административна мярка, на основание чл. 65, ал. 1, т. 1 от част IV от Правилника за дейността на “Българска фондова борса-София”. В тази точка се казва, че търговията може да бъде спряна "при настъпване на събитие, свързано със съответните инструменти или техния емитент, което може да окаже влияние върху цената им."

От КФН уточниха за Investor.bg, че утре ще обявят становище по принудителната административна мярка, довела до спиране на търговията с 4-те дружества за 3 дни.

Спирането на търговията с акциите на ЧЕЗ Разпределение АД и ЧЕЗ Електро България АД, днес на обяд, беше на база официални изявления на министър-председателя Бойко Борисов и информация от медиите за изявление на Прокуратурата за отнемане на лиценза им.

В края на януари цената на ЧЕЗ Разпределение беше около 1 600 лв., а в 12:43 ч. днес беше с 25% по-ниска или 1 200 лв. за акция.

Днес имаше и разпродажба при акциите на Енерго-Про Мрежи АД, която понижи цената с 10% до 130 лв. за брой.

С 14,3% до 14,4 лв. за акция пък се понижиха книжата на Енерго-Про Продажби АД само в рамките на днешния ден.

Нямаше сделки с ЧЕЗ Електро АД, но най-добрата оферта купува е при цена от 7 000 лв., спрямо последна сделка от 9 299 лв. от 31 януари тази година или с 25% по-ниско.

Две ЕВН дружества също се търгуваха на БФБ-София, но през 2012 г., австрийската EVN AG придоби 100% от акциите им и ги спря от търговия.

Свързани компании:

Електрохолд Продажби АД(CEZE)

Електроразпределителни мрежи Запад АД(CEZD)

Енерго-Про Мрежи АД(2EG)

Енерго-Про Продажби АД(4ES)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:10 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Nikolay_Bozukov
преди 11 години
май пак ще има служебно затваряне на позиции :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още