IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Около 2% доходност за седмица носят в последния ден за търговия книжата на ЕЛАРГ

Понеделник е крайният срок за предоставяне на декларации от акционерите за цената на придобиване, която е база за изчисление на данъка върху ликвидационния дял

11:16 | 09.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Около 2% доходност за седмица носят в последния ден за търговия книжата на ЕЛАРГ

Акциите на ЕЛАРГ Фонд за земеделска земя АДСИЦ /в ликвидация/ се търгуваха при цена от 2,50 лв. за акция тази сутрин, като тази бе цената и в края на вчерашната търговска сесия, когато се изтъргуваха над 100 000 акции в над 10 сделки.

Тази сутрин оборотът е за 9 000 акции като към 10:50 ч. най-добрата оферта купува е при цена от 2,50 лв., а най-добрата продава при 2,516 лв.

Днес е последният ден за търговия с акции на дружеството на пода на БФБ-София.

Ликвидационната цена е 2,55 лв. на акция и ще бъде изплатена чрез Централен депозитар на 15 май 2013 г. Това прави около 2% доходност за седмица. Съответно физическите лица ще дължат данък дивидент от 5% върху разликата между цената на придобиване и ликвидационната. За да не бъдат обложени върху цялата сума от 2,55 лв. обаче трябва да представят декларация за цената на придобиване в офиса на ЕЛАРГ.

Много важен детайл е, че крайният срок за предоставяне на декларация е 13 май 2013 г. понеделник.

Българските юридически лица ще получат цялата сума от 2,55 лв. на акция, но разликата до цената на придобиване им влиза в облагаемата печалба по Закона по корпоративното подоходно облагане, където данъка е 10%, ако имат печалба.

Акциите на ЕЛАРГ ФЗЗ АДСИЦ поскъпват с 85% за последните 12 месеца. Намеренията за ликвидация бяха обявени в края на 2011 г. при цена на акция около 0,70 лв. Последва продажба на притежаваните земеделски земи и остават само няколко стъпки до ликвидацията, а именно днес последен ден за търговия, понеделник последен ден за предоставяне на декларации за вложените суми от физическите лица и на 15 май превод на парите към акционерите със сметки в инвестиционните посредници.

Тези, чиито книжа се водят по сметка директно в Централен депозитар, ще могат да получат парите си от специална банкова сметка.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Свързани компании:

ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ - ликвидирано(4EC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още