IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

EVN ще поиска единна цена за достъп на всички производители на ток

Дружеството определи цената на 0,0165 лева на киловат на ден

12:03 | 31.10.13 г. 3
EVN ще поиска единна цена за достъп на всички производители на ток

EVN България Електроразпределение съобщи, че ще поиска от Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) единна цена за достъп за всички производители на електрическа енергия, присъединени към мрежата на дружеството. 

По този начин всички производители ще плащат предизвиканите от тях разходи и поддръжката на разпределителната мрежа и ще има равнопоставеност между дружествата, произвеждащи електрическа енергия без оглед на вида и датата на въвеждане в експлоатация. Дружеството предлага тази такса да бъде в размер на 0,0165 лева за киловат на ден. Според разчетите това няма да доведе до промяна на крайната цена за потребителите. 

Припомняме, че през 2012 година ДКЕВР определи цена за достъп до мрежата, но само за производителите, използващи възобновяеми енергийни източници. Средствата, събирани по този начин, трябва да помогнат за балансиране на енергийната система, поддържането на студен резерв и покриването на оперативните разходи на електроразпределителните дружества.

Междувременно ВЕИ-секторът обжалва налагането на тази такса, а Върховният административен съд я определи като незаконосъобразна. 

Производителите на енергия както и потребителите, в качеството си на ползватели на мрежова услуга, предизвикват разходи по диспечиране, инспектиране, измерване на количествата енергия, фактуриране, контрол по спазване на техническите изисквания за ползване на мрежата и други, посочват още от EVN България. 

Тези разходи следва да бъдат за сметка на този, който ги предизвиква, без значение дали е производител или потребител на енергия, защото и в двата случая те ползват една и съща разпределителна мрежа. Същата цена за достъп заплащат всички бизнес клиенти с обекти, присъединени към мрежата на EVN България Електроразпределение.

Свързани компании:

ЕВН България Електроснабдяване АД(1EV)

ЕВН България Електроразпределение АД(EV6)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
Зашо да е популист? Нормално ли е да има такова предлагане а цената на продукта да е толкова социално непоносима, надута от преекспонирани разходи и социално омразна, че тока да стане лукс по4ти за бедния народ без доходи? Аз мисля 4е Вие нещо не сте от този свят или сте лобист или обвързан със системата за източване на народа! Ако сте такъв моля Ви се поне си трайте! Не че не отиваме на гражданска война , но поне не ускорявайте процеса :) както се казва ЛОБИСТА ВИКА ДРЪЖТЕ ПОПУЛИСТА! ХАХАХАХДа но лобисте питате ли бедните хора ма4кани от нагли работодатели, изсмуван чрез данъци от гадна държава чрез държавни нагли служители как си плаща тока и как си лекува децата? НЕ ПИТАТЕ НАЛИ?Така че ЗАМЪЛЧЕТЕ И не квалифицирайте :)РАЗОБЛИЧИХМЕ ВИ!И няма смелост да си застанете с именцето?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
Windowshopper
преди 10 години
Аман от популисти, защо не смениш сайта на изява ? ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
studioaa
преди 10 години
Тези момченца на ултра нагли, искат да купуват ел енергия за под 1.7 стотинки, а да я продават за над 30 стотинки, но няма го майстора. Правителството задължително трябва да помисли как да ограничава надценката, което слагат ЕРП-ата, те не са производител на "стоката" която продават и нямат абсолютно никакви права над нея. При екплоатация/препродажба на природни ресурси, които са 100% държавна собственост е абсурдно надценката да се определя "свободно" от посредника/концесионера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още