IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проучване и добив на нефт и газ АД получи 35-годишна концесия

Дружеството ще експлоатира откритото от него газокондензатно находище в общините Кнежа и Искър

18:27 | 11.06.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Проучване и добив на нефт и газ АД получи 35-годишна концесия

С решение от сряда правителството предостави на „Проучване и добив на нефт и газ” АД 35-годишна концесия за добив на подземни богатства – нефт и природен газ (природен газ и кондензат), от находище „Искър - запад”, част от „Блок 1-12 Кнежа”, в който от 2010 г. дружеството извършва проучвателни дейности.

Разходите  за търсене и проучване на  находището са били 23,3 млн. лв. Планираният размер на бъдещите инвестиции е за над 44 млн. лв.

Находището с площ от 18 кв. км. се намира на територията на общините Кнежа и Искър (малка част) в област Плевен. То отстои на около 4 км северозападно от гр. Искър, на около 6 км югоизточно от гр. Кнежа и на около 8 км южно от действащото газонефтено находище „Долни Луковит”. Находището се намира извън урбанизирани територии, защитени територии и защитени зони по Натура 2000.

Газокондензатното находище „Искър-запад” е открито през 2013 г. То включва газокондензатна акумулация от конвенционален тип. Дълбочината на газокондензатната акумулация е в интервала 3100-3775 м от повърхността.

На 23.08.2013 г. „Проучване и добив на нефт и газ” АД е подало заявление за получаване на Удостоверение за търговско откритие, като е получило такова с № 0478 от 10.01.2014 г. за находище „ИСКЪР-ЗАПАД”, издадено от министъра на икономиката и енергетиката. Това му да дава право да бъде определено пряко за концесионер на основание чл. 29 от Закона за подземните богатства.

На 06.02.2014г. е подадено Заявление до министъра на икономиката и енергетиката за предоставяне на концесия за добив на подземни богатства – нефт и природен газ, от находище "Искър-запад", с площ от 18 кв. км., разположено в Блок 1-12 Кнежа, на територията на община Кнежа и община Искър, област Плевен, със срок на концесията 35 години.

„Проучване и  добив на нефт и газ” АД възнамерява да разработи находището в няколко етапа:

- първи етап  – Съоръжаване, оборудване и пробна  експлоатация - 6-12 месеца;

- втори етап  – Дооценяване и разработване  на находището - около 6 години;

- трети етап  – Експлоатация на сондажите - около 13 години;

- четвърти  етап – Експлоатация и постепенно  изключване и напускане на  изтощените сондажи – около 5 години;

- пети етап  – Резервни години за експлоатация, изключване и окончателно напускане  на последните сондажи и на  повърхностните съоръжения, рекултивация  на площите – 10 години.

„Проучване и добив на нефт и газ”АД е дружество с над 60 годишна история, като е приватизирано през 2003 г. чрез публично предлагане на ценни книжа на „БФБ-София” АД. Дружеството е публично с над 500 акционери юридически и физически лица. „Проучване и добив на нефт и газ” АД се развива възходящо през последните 10 години, като в него се осъществява мащабна инвестиционна програма, имаща за цел модернизация и обновление.

Положителната тенденция във финансовите показатели показва, че „Проучване и добив на нефт и газ” АД е в стабилно финансово състояние и разполага с възможности за разработване и експлоатация на концесията. За последните 10 години дружеството е заплатило на българската държава данъци, акциз и концесионно възнаграждение в размер над 60 млн. лв.

Към настоящия момент „Проучване и добив на нефт и газ” АД е страна-концесионер по 12 концесионни договора за добив на нефт и/или природен газ, като дружеството изпълнява задълженията си по сключените договори. „Проучване и добив на нефт и газ” АД има 60-годишен опит в разработването и експлоатацията на петролни находища. Дружеството притежава необходимия опит, техника, управленски, административен и експертен капацитет за разработване и експлоатация на новооткритото газокондензатно находище „Искър-запад”.

Дружеството е водещо в България и осъществява пълния комплекс от дейности по търсене, проучване, разработка и експлоатация на нефтени и газови находища, добив на суров нефт, газов кондензат и природен газ и преработката им до крайни продукти.

Компанията експлоатира действащи на територията на страната нефтени и газови находища и осигурява над 700 работни места за висококвалифицирани инженери, геолози, геофизици, икономисти, специалисти и производствени кадри в нефтената индустрия. Дружеството е насочено и към сътрудничество с обучаващи се специализанти в петролната индустрия, както и с преподаватели от научните среди.

Специалистите на „Проучване и добив на нефт и газ” АД са с дългогодишен доказан опит и постигнати резултати, както на територията на България, така и при изпълнението на петролни проекти в Либия, Сирия, Ирак и др. Дружеството притежава много съвременни машини и оборудване, съоръжения и транспортни средства.

„Проучване и добив на нефт и газ” АД, притежава много съвременни машини и оборудване, съоръжения и транспортни средства, като по-основните от тях са:

1. Високотехнологична нова американска апаратура за сондиране на фирмата VARCO -модел AC Ideal Rig с пълен комплект оборудване към нея .

2. СЕИЗМИЧНА СТАНЦИЯ – ТЕЛЕМЕТРИЧНА I/O SYSTEM IV и ВИБРАТОРИ I/O AHV=IV-362,GVW 54.000 – 6 бр. за дву- и тридименсионни изследвания;

3.  Сондажно-геофизична нова цифрова станция на немската компания АНТАРЕС за изследвания в дълбоки сондажи.

Дружеството не разполага с необходимото техническо оборудване и технология за добив шистов газ.

От 2006 г. в компанията е въведена и действа интегрирана система за планиране и управление на ресурсите (ERP), съобразена изцяло със съвременните световни стандарти и изисквания  в нефтения бизнес.

„Проучване и добив на нефт и газ” АД притежава валиден сертификат ISO 9001:2008 с област на приложение: Търсене, проучване, разработка и експлоатация на нефтени и/или газови находища, добив и първична обработка на суров нефт, кондензат и природен газ, включително проектиране и изпълнение на полеви геофизични и сеизмични изследвания, сондажно геофизични изследвания и перфорация, обработка и интерпретация на геофизични и геоложки данни, инженерно-геоложки и хидрогеоложки проучвания; проектиране и прокарване на  търсещи, проучвателни и експлоатационни сондажи за нефт и/или природен газ, подземни води и геотермална енергия и ремонтни дейности в същите.

Свързани компании:

Проучване и добив на нефт и газ АД(NGAZ)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 12 rate down comment 1
vezna
преди 9 години
Беше логично да получи концесията, след като това дружество е намерило находището и след като е единственото в България, занимаващо се с пълния процес по добив и проучване за нефт и газ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 2
MyPr0gres
преди 9 години
Хубава статия, обаче защо половината от нея е реклама :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още