IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Емисията на Корадо ще бъде в един транш най-вероятно през есента

От посредника по увеличението на капитала очакват интерес не само от институционални инвеститори, но и от частни лица и по-малки дружества

12:32 | 18.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Емисията на Корадо ще бъде в един транш най-вероятно през есента

Очакваме увеличението на капитала на Корадо-България АД да отвори нова страница на Българската фондова борса, още повече след последните години, когато нямаше големи сделки, е заявил Боян Петков, цитиран от БТА, мениджър капиталови пазари в Райфайзенбанк, която е била избрана за финансов посредник по увеличението.

"Емисията ще бъде в един транш най-вероятно през есента. След като получим разрешение за сделката, ще използваме цялата си мрежа, за да разпространим информацията за предлагането на емисията", посова той. Според него интерес към емисията ще има не само от институционални инвеститори, като пенсионни фондове и застрахователни дружества, но и от частни лица и по-малки дружества, които искат да участват в борсовата търговия.

Очаква се скоро да бъде окончателно одобрен проспектът за емитирането на акциите, след което той трябва да бъде одобрен и от Комисията за финансов надзор. На практика Корадо-България е готова да предостави на външни инвеститори около 30 на сто от капитала си, посочват от компанията.

Дружеството ще се опита да набере близо 8 млн. лв. от борсата чрез издаването на нови 2 884 786 броя безналични акции (6 202 290 в момента), с право на глас с номинална стойност от 1 лв. и емисионна стойност от 2,75 лв. 

Корадо-България е част от чешката Корадо Груп (с дял от 98,2% от капитала), която е сред първите пет производители на стоманени радиатори в Европа. В България предприятието има завод в Стражица, където планира да увеличи производството си и се нуждае от средства за извършване на инвестицията, заявиха днес на пресконференция мениджърите на компанията.

Войтех Чамек - главен изпълнителен директор на Корадо Груп, е заявил, че привличането на до 8 млн. лв. от българската борса е част от петгодишен инвестиционен проект за увеличаване на производството и продуктовата гама на предприятието в България и това ще доведе и до увеличаване на заетите в компанията. В момента в предприятието в Стражица работят 177 работници, специалисти и мениджъри. Около 90 на сто от продукцията на завода се реализира на външни пазари.

Средносрочната инвестиционна програма на Корадо-България АД включва пускане на втора поточна заваръчна линия (в процес на инсталация), изграждане на спояваща пещ за производство на радиатори за баня и нова инсталация за боядисване на тръбни радиатори, се казва в съобщението.

Факторите, които подкрепят решението на ръководството на компанията за набиране на нов капитал, са: профилиране на Корадо-България АД като производител на висококачествена продукция чрез използване на опита и иновациите на Корадо Груп при ниско ниво на разходите за производство; стратегическото географско положение на Корадо-България спрямо пазарите в Източна Европа, Турция и Северна Африка; постигнатите добри финансови резултати през последните четири години.

Печалбата на Корадо-България АД през миналата година нарасна с 51% до 599 хил. лв., въпреки че приходите от продажби намаляха с 19% на годишна база до 17,798 млн. лв. През първото тримесечие на тази година печалбата е 58 хил. лв. (спрямо 43 хил. преди година), като продажбите се повишават с 6,9% до 3,671 млн. лв.

Акциите на дружеството, които са листнати за търговия на БФБ, на практика не се търгуват. Извън мажоритарния собственик са само 111 931 книжа. Последната сделка е от преди повече от година при цена от 0,20 лв. за брой. Текущите оферти купува/продавда за акция са съответно 0,35/5,00 лв., което дава пазарна капитализация в широкия диапазон 2,2-31 млн. лв.

Свързани компании:

Корадо-България АД(KBG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още