IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на ТК-ХОЛД за второто тримесечие спадна наполовина

Приходите от продажби на холдинга за периода се понижават с 9% на годишна база

15:51 | 27.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Печалбата на ТК-ХОЛД за второто тримесечие спадна наполовина

Нетната печалба на ТК-ХОЛД АД през второто тримесечие спада с 53% на годишна база до 116 хил. лв. Приходите от продажби на холдинга за периода се понижават с 9% до 5,084 млн. лв.

За полугодието печалбата намалява с 31% на годишна база до 162 хил. лв., а продажбите отстъпват с 1% до 9,391 млн. лв., показва консолидираният отчет на компанията, публикуван чрез БФБ.

Няколко компании са преустановили работа (Изгрев, Добруджанска мебел, Бял Бор, Рален текс, Кабиле-ЛБ), а при други има значителни периоди на престой (Каумет, ТК-Пролайн). В някои от предприятията има подобряване на стопанските резултати и увеличение на продажбите (Модул). Тези резултати не са постоянни и изключително много се влияят от европейските пазари, се казва в междинния доклад за дейността на ТК-ХОЛД.

Неблагоприятната икономическа ситуация през последните години, наложи значителна част от инвестиционната програма на холдинга да се преосмисли. В същото време в част от предприятията са необходими структурни реформи, за да се излезе от съществуващото неблагоприятно положение. Такива са Рилски лен АД, Тунджа-73 ЕООД, Рален-текс АД, Кабиле ЛБ АД, Изгрев АД. В резултат на влошената икономическа ситуация, транспортното предприятие Атлас АД, гр. Димитровград преустанови дейността свързана с пътнически превози, се казва в доклада за дейността.

През 2014 г. дружеството ще продължи инвестициите в дъщерни предприятия с цел тяхното развитие, макар и отново по силно редуцирана програма. Икономическата ситуация изисква известно концентриране върху процеса на усвояване на средствата и контрол върху дейността, за сметка на разработката и внедряването на нови проекти, за да не се увеличи риска за акционерите на холдинга. По значителни инвестиции се извършват в Крепежи България Трейдинг ООД, с цел преминаване от чисто търговска дейност към собствено производство, както и в Модул АД - за модернизиране на оборудването и разширяване на производствената номенклатура, се казва още в доклада.

Изминалата 2013, както и първото тримесечие на 2014 дадоха основание да се смята, че през 2014 г. ще има известно оживление в дейността на част от предприятията в сравнение с 2013 г. То е свързано с въвеждането на нови изделия в Модул АД, увеличаване на продажбите на ТК-Пролайн АД и Каумет АД, инвестициите в Крепежи България Трейдинг и Беласица АД, се казва там.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
В периода от 3 месеца от 1 март тази година ТК-ХОЛД е изкупил обратно 10 хил. свои акции (0,23% от капитала) при средна цена от 2,37 лв. за брой. През последните четири месеца на 2013 г. също бяха изкупени 10 хил. акции при цена от 2,36 лв. за ценна книга.

На 09.07.2014 г. Общо събрание на ТК-ХОЛД АД взе решение за увеличение на основния капитал на холдинга със собствени средства. Капиталът на дружеството бе удвоен - от 4 269 692 лв. на 8 539 384 лв. чрез издаването на нови 4 269 692 акции с номинал 1 лв. всяка. За увеличението на капитала се използва печалбата (неконсолидирана) за 2013 г. в размер на 528 хил. лв. плюс неразпределана печалба от предходни години в размер на 3,742 млн. лв. (от общо 6,268 млн. лв.)

С дял от над 5% в ТК-ХОЛД към средата на годината (преди увеличението на капитала) бяха: Асет-П ООД (10,36%), Норди АД (9,48%), Ливест АД (8,34%), Бонора АД (5,99%), Приви АД (пряко 5,76% и непряко 8,34% чрез свързаното лице Ливест АД) и ЛГР АД (5,49%).

Икономическата група на ТК-ХОЛД включва:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още