IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БГ Агро с 3 млн. лв. субсидии и 2,7 млн. лв. печалба за полугодието

Приходите от субсидии отиват за ренти и наем на земеделска земя

09:46 | 29.08.14 г.
Автор - снимка
Редактор
БГ Агро с 3 млн. лв. субсидии и 2,7 млн. лв. печалба за полугодието

БГ Агро АД отчита 2,67 млн. лв. консолидирана печалба за първото полугодие на 2014 г., при ръст с 15% на годишна база, показва отчетът на дружеството, публикуван чрез БФБ-София. В абсолютна стойност повишението е с 342 хил. лв.

Приходите от финансирания от правителството, тоест от субсидии, се увеличават със 703 хил. лв. до 3,03 млн. лв., или с 30% на годишна база.

Консолидираните продажби намаляват с 67% на годишна база до 27,6 млн. лв. за януари-юни 2014 г. Причината вероятно е в по-късния старт на жътвата и най-вече в бавния старт на търговията поради по-ниските цени на зърнените храни и практиката за изчакване на по-добри цени от фермерите.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
За цялата 2013 г. консолидираните приходи от субсидии са били за 5 млн. лв., при разходи за наем и аренда на земеделски земи от 5,7 млн. лв. Повишението за година в разходите за наем и аренда е било с 22,8%. Консолидираната печалба за 2013 г. бе 7,8 млн. лв.

Също така компанията притежава и собствена земеделска земя, за която не си плаща наем или рента. Иначе разходите по това перо биха били още по-високи.

Сметките показват, че разходите за наем и аренда надхвърлят приходите от субсидии и ако има ограничение на субсидиите за големите производители буферите ще са или печалбата на фермерите или размерът на наемите/рентите.

Акциите на БГ Агро АД поскъпват с 43% за последните 12 месеца до 2,10 лв. за акция и 85 млн. лв. пазарна капитализация. Най-добрата оферта купува за акции на дружеството в края на сесията в четвъртък бе при цена от 1,70 лв., срещу най-добра оферта продава при цена от 2,10 лв. за ценна книга.

Свързани компании:

БГ Агро АД(BGAG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:29 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още