fallback

Акция на седмицата – Свилоза АД

Книжата на дружеството поскъпнаха с 23,91% до 2,85 лв. за ценна книга и бяха втори по седмичен ръст сред 40-те най-ликвидни компании

12:45 | 30.08.14 г.
Автор - снимка
Редактор

Рязане на целулоза в Свилоза АД. Снимка: Investor.bg

Книжата на Свилоза АД бяха избрани от екипа на Investor.bg за победител в тазседмичното издание на рубриката "Акция на седмицата"*.

Акциите на дружеството станаха втори по поскъпване сред 40-те най-ликвидни дружества със седмичен ръст от 23,91% до 2,85 лв. за ценна книга. Пред тях бяха само книжата на Енергони АД с 33,33% повишение до 0,004 лв. за ценна книга.

Сключиха се общо 22 сделки с акции на Свилоза АД през седмицата за общо 27 911 лв. В края на сесията в петък най-добрата оферта купува остана на ниво от 2,602 лв., а най-добрата оферта продава – на 2,85 лв.

Нетната печалба на Свилоза АД през второто тримесечие се понижава с 13% на годишна база до 3,657 млн. лв. Приходите от продажби за тримесечието отстъпват с 2,3% до 28,974 хил. лв.

За полугодието печалбата се увеличава с 33% на годишна база до 6,662 млн. лв. при ръст на продажбите с 6,4% до 60,583 млн. лв., показва консолидираният отчет на холдинга, публикуван чрез Бюлетин Investor.bg.

За полугодито EBITDA (печалбата преди облагане с данъци и амортизации, намалена с финансовите приходи и увеличена с финансовите разходи) се увеличава с 15% на годишна база до 10,759 млн.лв., а EBIT (печалбата преди облагане с данъци, увеличена с финансови приходи и намалена с финансовите разходи) нараства с 21% до 7,735 млн. лв.

Свилоцел ЕАД, основното дъщерно дружество на Свилоза, чиито резултати са от решаващо значение за икономическата група, през второто тримесечие отчита 12% спад на печалба преди данъчно облагане на годишна база до 3,802 млн. лв., се казва в междинния доклад за дейността на Свилоза.

През тримесечието дружеството работи с оптимално натоварване на производствените си мощности, с пълна осигуреност от суровини и материали.

Влияние за финансовите резултати за тримесечието има намалението на продажните цени на целулозата, повлияно и от съотношението USD/EUR и структурата на продажбите по региони, се посочва в доклада.

Намалението на разходите за производството на целулоза, засега е в състояние да компенсира намалението на продажните цени. Отчасти намалението на печалбата за отчетното тримесечие, спрямо същото на предходната година се дължи на намалено потребление на странични продукти от съседните фирми, се казва още там.

Общо за шестмесечието Свилоцел отчита 29% ръст на печалбата преди облагане с данъци на годишна база до 6,892 млн. лв. EBITDA за полугодието се повишава с 14% на годишна база до 10,534 млн. лв.

Сравнително добрият финансов резултат се дължи на пълноценно и равномерно натоварване на производствените мощности, без съществени непланирани престои, сравнително стабилна пазарна конюктюра в съчетание с оптимизация на разходите поради добро техническо състояние на оборудването, оптимално използване на производствения капацитет и икономия на разходи. Предприятието е осигурено с необходимия запас от суровини, химикали, резервни части и други консумативи.

Средната брутна цена /франко клиента/ на основния продукт – сулфатна избелена листова целулоза за второто тримесечие на 2014 г. е с около 9 % по-ниска от средната за второто тримесечие на 2013 г. Средната брутна цена на целулозата за полугодието на 2014 г. е с около 6% по-ниска от средната за полугодието на 2013 г.

Продажните цени на основния продукт – сулфатна избелена листова целулоза, са пряко зависими от цените на целулозата на световните борси. Цените на целулозата продължават да бъдат на поносими стойности под обичайните си равнища, поради трайното забавения на икономическия растеж в повечето държави с развити икономики. Доколкото може да се приеме, че световната икономическа криза е преминала най-тежката си фаза и предстои икономическо оживление, може да се предвиди стабилизиране и плавно подобрение на пазара за целулоза.

От друга страна на тенденцията за постепенно плавно увеличение на световните борсови цени на целулозата се противопоставя въвеждането в експлоатация на нови мощности за производство на целулоза в Бразилия и други страни на Латинска Америка.

Изменението на обменния курс USD/EUR също оказва влияние, предвид съществения дял на износа в долари най-вече за Турция. Друг фактор със съществено значение за нетните цени франко производителя Свилоцел са транспортните разходи по реализацията на продукцията. Пряко влияние имат и договорените срокове за плащане, тъй като съгласно Общите условия за доставки на целулоза, дружеството работи с лихва от 1% месечно за търговско кредитиране.

Като единствен производител на сулфатна избелена целулоза на Балканския полуостров, предвид благоприятното си географско разположение, основни продажни дестинации за дружеството са съседните страни, повечето от които са и развиващи се пазари на целулоза.

Този пазар винаги е в състояние да поеме цялото производство на дружеството, но разпределението на продажбите по клиенти най-вече в зависимост от разстоянието и транспортните разходи до тях е един от инструментите за оптимизиране на средните продажни нетни цени.

Усилията на мениджмънта са за съчетаване на поддържането на оптимален обем на продажбите с мерки за осигуряване пълна събираемост на вземанията, чрез използването на всички форми за обезпечаване, най-вече акредитиви и банкови гаранции.

* Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Свързани компании:

Свилоза АД отписано(3MZ)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:01 | 14.09.22 г.
fallback