fallback

МФ: „Банк Российский Кредит“ проявява интерес към ТБ „Виктория“

Решенията за сливания и придобивания в банковия сектор взима БНБ, посочват от финансовото ведомство

15:45 | 20.10.14 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

„Банк Российский Кредит“ иска да придобие Търговска банка „Виктория“, потвърждават за Investor.bg появилата се в публичното пространство информация от Министерството на финансите (МФ).

От пресцентъра обясняват, че в действителност руската банка е изпратила уведомление до ведомството. Такова трябва да е постъпило и в Българска народна банка (БНБ), тъй като именно управление „Банков надзор“ разглежда подобни предложения, одобрява и разрешава сливания и придобивания в банковия сектор.

Според МФ именно централната банка трябва да изрази становище относно интереса на „Банк Российский Кредит“ за покупката на ТБ „Виктория“. Конкретни финансови параметри не са известни, като не е ясно и финансовото състояние на кредитора, част от групата на Корпоративна търговска банка.

Двете кредитни институции са под специалния надзор на БНБ вече четвърти месец. Днес е крайният срок, който БНБ постави на квесторите и одиторите на КТБ да представят оценката си за качеството на активите на банката. До 31 октомври пък те трябва да внесат и отчет за капиталовата адекватност на КТБ на база изготвената пълна оценка на активите. 

Именно след наличието на пълна информация за финансовото положение на цялата банкова група може да се коментират вариантите пред двете банки.

ОАО „Банк Российский Кредит“ е създадена през 1990 г. и се търгува на Московската фондова борса. През 2013 г. притежава активи за 75,212 млрд. рубли (1,44 млрд. евро) при малко над 34,467 млрд. рубли през 2012 г. Годишната печалба възлиза на 298,2 млн. рубли (5,7 млн. евро.) при 94,3 млн. рубли през 2012 г.

Развитието на казуса с КТБ следете тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:39 | 14.09.22 г.
fallback