IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карол Капитал Мениджмънт: Позитивни сме за Румъния и Сърбия

SOFIX вероятно ще продължи консолидацията си през следващия месец, смятат от управляващото дружество

21:05 | 11.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Карол Капитал Мениджмънт: Позитивни сме за Румъния и Сърбия

Трендът на румънския пазар остава възходящ, смятат експертите на Карол Капитал Мениджмънт в редовния си месечен анализ на регионалните капиталови пазари. 

Въпреки спада на BET през октомври, пазарът в Румъния ще успее отново да намери своят път нагоре и да последва в представянето си развитите пазари, твърдят анализаторите.

Много позитивни са очакванията на управляващото дружество на Карол за пазара в Сърбия, който се представи изключително добре и през октомври (+6,2%), докато SOFIX вероятно ще продължи колебанията и консолидацията си и през идващия месец, без да се влияе от други външни фактори.

Месец октомври беше много волатилен за повечето пазари по света. След силен срив в първите две седмици последва рязко и много силно поскъпване през втората половина на месеца. Някои фондови пазари като този в САЩ дори регистрираха нови исторически върхове в последните дни на октомври.

Пазарите в Източна Европа обаче като цяло бяха под натиск. Българският SOFIX загуби 3,6%, a румънският BET - 3,1%. В Хърватска индексът CROBEX загуби 4,1%, полският пазар загуби 1,5% през месеца, а чешкият - 1%.

Обстановката на руския пазар продължи да бъде динамична, като основният руски индекс MICEX се покачи с над 5% през месеца, но същевременно освобождаването на курса на рублата от страна на Централната банка на Русия доведе до силна обезценка на местната валута (спад от 8% спрямо долара). В резултат доларово деноминираният RTS индекс загуби близо 3%.

На положителна територия завършиха единствено борсите в Сърбия, Украйна и Турция, които поскъпнаха съответно с 6,2% (BELEX 15), 3,2% (PFTS) и 7,5% (BIST 100).

Смесено беше и представянето на суровините през октомври. Най-силен спад реализираха енергийните суровини, като петролът загуби повече от 11%, а природният газ спадна с над 6%. Негативен беше периодът и за благородните метали, като златото падна с 3%, а среброто се обезцени с 4,6%. Силно покачване имаше при някои от селскостопанските стоки като царевица (17,5%), соя (14,9%) и пшеница (11,5%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още