IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свилоза отчете спад на дейността заради престой в производството

През март обаче дружеството е сключило три петгодишни договора за закупуване на дървесина

09:13 | 15.05.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Свилоза отчете спад на дейността заради престой в производството

Свилоза АД отчита 42% спад на консолидираната печалба на годишна база до 1,76 млн. лв. за първото тримесечие на 2015 г., показва отчетът на дружеството, публикуван чрез Бюлетин Investor.bg. Консолидираните продажби за първото тримесечие намаляват с 24% на годишна база до 24 млн. лв.

“Основна причина за влошаване на резултата за тримесечието спрямо предходната година е неритмичната работа, поради недостатъчни доставки на дървесина. Обилните валежи и сезонното увеличение на потреблението на дърва за огрев през зимния сезон възпрепятстваха снабдяването на дружеството с дървесина. При нормално до 6 дни престой за тримесечие /необходими за месечните профилактики на оборудването/, колкото са отчетени за първото тримесечие на предходната година, за първото тримесечие на текущата година са отчетени 23 дни престой”, се казва в отчета на Свилоза АД.

„Повече от половин месец заводът не е произвеждал поради липса на дървесина, а в останалото време е работено с неравномерно натоварване, в режим на чести спирания и пускания, увеличаващи всички основни разходи, най вече на мазут“, уточняват от дружеството.

Положителни нотки обаче има. „През март проблемът с недостига на дървесина е преодолян. Към 31.03.2015 г. наличната дървесина на склад е 40 хил.тона, осигуряваща нормално натоварване на производствените мощности за около 1 месец. След продължителни преговори за първи път в историята на дружеството са преодолени формални и други пречки и са сключени 3 дългосрочни /петгодишни/ договори за закупуване на дървесина от държавните горски предприятия“, става ясно от документа.

„Пред финализиране са преговорите с ТЕЦ – Свилоза, и е уточнен механизъм за доставки на ел. енергия от свободния пазар при съществено по ниски цени, в случаите когато производството на ел. енергия в ТЕЦ Свилоза е преустановено. „Свилоцел” ЕАД е осигурено и напълно комплектувано с всякакви други материали, химикали и резервни части“, заключват от Свилоза АД.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
„През първото тримесечие на 2015 г. продължи тенденцията на увеличение търсенето и цената на целулозата от широколистна дървесина на международните пазари. Влияние окозват и други два фактора - структурата на продажбите и поскъпването на щатската валута. Средната брутна цена на целулозата за първото тримесечие на 2015 г. е с около 9 % по-висока от средната за първото тримесечие на 2014 г. и с около 7 % по-висока от тази за последното тримесечие на 2014 г.“, се казва в междинния доклад. За следващото тримесечие планираният обем производство на целулоза е изцяло покрит от приетите поръчки. Продължава тенденцията за плавно повишаване на ценовите равнища.

Само 18,9% от продажбите на дружеството са за местния пазар, а останалите над 80% за износ, включително 18,7% за Гърция, 16,9% за Турция, 12% за Румъния, 10,5% за Сърбия, 8,7% за Италия, 7,1% за Германия, 2,2% за Унгария и други.

Акциите на Свилоза АД поскъпват с 24% за последните 12 месеца до 2,56 лв. за акция и 81 млн. лв. пазарна капитализация. През периода е имало цени между 1,73 лв. и 3,18 лв. за ценна книга.
 

Свързани компании:

Свилоза АД отписано(3MZ)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още