fallback

Бл. Крачев: Парите от депозити се насочват към чуждите пазари

Преместването от депозит в акции обаче е като преместване от детски басейн в Тихия океан по време на буря, предупреждава брокерът от Карол

12:08 | 22.05.15 г. 4
Автор - снимка
Редактор

Благовест Крачев. Снимка: личен архив

Лихвите по депозитите достигат все по-ниски нива и това води до пренасочване към други финансови инструменти. Според редица интервюта има нарастващ интерес към вложения в недвижими имоти, включително земеделска земя. Обърнахме се към Благовест Крачев, брокер на ценни книжа, за неговият поглед към движението на парите от депозити към други инструменти. 

- Г-н Крачев, накъде се насочват парите от депозитите според вашите наблюдения? За съжаление тези пари от депозити, които така с нетърпение чакаме да дойдат на Българска фондова борса – София, по мои наблюдения се насочват към чужбина. Засега поне и в по-голямата си част. Причината е в повечето на брой и разнообразни алтернативи и по-голямата предвидимост и сигурност на големите развити европейски и американски пазари. В това отношение БФБ пострада сериозно през последната година, за голямо наше съжаление. - Коя компания на БФБ-София е подходяща за консервативните инвеститори? На БФБ най-подходяща според мен* е Адванс Терафонд поради няколко фактора:           - Лесно разбираема за неопитен инвеститор – фонд, който инвестира само в земя, а земята е лесно разбираема като актив и по този начин се притъпява първоначалния страх от неразбираемия финансов инструмент, какъвто е акцията за повечето хора, които за първи път се сблъскват с фондова борса.           - Доброто минало на компанията с редовни и високи дивиденти.           - Добро корпоративно управление и високо ниво на прозрачност.           - Не на последно място – акцията е на първо или второ място по ликвидност на БФБ. - А от акции би следвало да е съставен портфейлът?

Бившите депозанти предпочитат главно дивидентски акции и конструират такива портфейли, но тук вече се намесва трето лице – консултант. Било то близък познат, който вече има опит на БФБ, или първоначална консултация с инвестиционен посредник. Тук могат да се споменат акции като Спиди АД, Софарма Трейдинг АД, Софарма Имоти АДСИЦ, М+С Хидравлик АД, Стара Планина холд АД, Трейс Груп холд АД, Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ и други. Важно е да се отбележи, че споменатите акции категорично нямат характеристиките на депозит и бидейки сами по себе си акции, носят една от най-високите степени на риск*. Но предвид малкия избор, който имаме на БФБ и на практика липсващия вторичен и много зле регулиран облигационен пазар, изключвам всякакви други активи, като облигации, както и балансирани и консервативни ДФ. - Доколко е различно усещането един човек да има депозит спрямо това да държи акции?

- Би било добре да се знае, че преместването от депозит в акции е като преместване от детски басейн в Тихия океан по време на тропическа буря придружена с ураган и 10 метрови вълни.

*Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Акциите и депозитите са в различни рискови групи и са несравними. Инвестирането в акции носи значителен риск от реализирането на загуби.

Свързани компании:

Спиди АД(SPDY)

Софарма Трейдинг АД(SFT)

Трейс Груп Холд АД(T57)

Софарма имоти АДСИЦ(SFI)

Адванс Терафонд АДСИЦ(ATER)

Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ(BREF)

М+С Хидравлик АД(MSH)

Стара планина холд АД(SPH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:58 | 12.09.22 г.
fallback