IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фазерлес АД раздава дивидент от 2 лв. на акция за 2014 г.

Сумата за дивиденти представлява 69,96% от нетната печалба за миналата година на производителя на плочи от дървесни влакна

12:57 | 05.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Фазерлес АД раздава дивидент от 2 лв. на акция за 2014 г.

Общото събрание на акционерите на Фазерлес АД, проведено на 4 юни, взе решение да разпредели брутен дивидент от 2 лв. на акция за 2014 г., става ясно от протокола от заседанието, публикуван чрез БФБ-София.

Най-големият производител на плочи от дървесни влакна (фазер) в България заделя 1,03 млн. лв. за дивиденти на своите акционери. Това представлява 69,96% от нетната печалба за миналата година, възлизаща на 1 472 374 лв. Останалите 30,04%, или 442 375 лв., ще бъдат отнесени като неразпределена печалба.

С това решение общата сума на неразпределената печалба нараства до 1 873 609 лв., става ясно още от протокола от събранието на дружеството.

„В бизнес плана за 2015 г. е предвидена инвестиционна програма, предвиждаща разходи от около 600 хил. лв. Освен това икономическата ситуация, в която работим, е твърде непредвидима. През последните години преминахме през много периоди на приливи и отливи. При такава ситуация е нормално да запазим резерви, които можем да ползваме при нужда“, аргументира се Съветът на директорите на Фазерлес за това решение.

Изплащането на дивидента ще започне от 29 юни 2015 г. чрез системата на Централен депозитар АД (ЦД) и чрез Societe Generale Експресбанк-клон Силистра за всички акционери с адрес на регистрация в община Силистра и други общини в страната. На акционерите, които имат клиентски сметки при инвестиционни посредници, дивиденти ще се изплащат от банката, в която се съхраняват паричните средства на клиентите на съответното инвестиционно дружество.

Изплащането от банката ще става до 30 септември 2015 г. Акционерите, които не са получили дивидентите до тази дата, могат да ги получат след 5 октомври в касата на Фазерлес след предварителна заявка по телефона, но не по-късно от 30 септември 2020 г.

Право да получат дивидент имат лицата, вписани в регистъра на ЦД като акционери на 14-ия ден след деня на общото събрание, на което е прието решението за изплащане на дивидента. Датата е 18 юни 2015 г.

ОСА на Фазерлес е отхвърлило предложението на ИП Кампан АД, ДФ Кампан Капитал, ДФ Капман Фикс, ДФ Капман Макс и ДФ ДСК Растеж, които заедно притежават 5,85% от капитала на дружеството, за увеличаване на капитала на производителя на фазери от 515 хил. лв. на 10,3 млн. лв. за сметка на неразпределена печалба от минали години и други резерви, става ясно още от протокола.

Предложението е било за осъществяване на увеличението чрез издаване на 9,785 млн. нови обикновени, безналични, поименни акции с право на глас, като всеки акционер да придобие част от новите акции, съразмерна на участието му в капитала до увеличението, при съотношение 19 нови акции за 1 стара.

Освен това общото събрание е взело решение да назначи одиторската фирма „Одитори и Ко“ ООД – Русе за проверка и заверка на годишния финансов отчет за 2015 г.

До обяд няма сделки с акции на дружеството. Последната е от 4 юни при цена от 50,5 лв. Пазарната капитализация на Фазерлес АД възлиза на 26,008 млн. лв.

Свързани компании:

Фазерлес АД(FZLS)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още