IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдиците на КТБ с изпълнително дело срещу фирма длъжник за близо 6,5 млн. евро

Росен Ангелчев и Лазар Илиев искат от Сметната палата справка за инвестициите в ценни книжа на висши държавни служители за 5 години преди фалита на банката

13:15 | 08.08.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Росен Ангелчев и Лазар Илиев&nbsp; са поискали цялата касова наличност на финансовите центрове на КТБ да бъде предадена в главната каса на банката.<em>&nbsp;</em><em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Росен Ангелчев и Лазар Илиев  са поискали цялата касова наличност на финансовите центрове на КТБ да бъде предадена в главната каса на банката. Снимка: Ройтерс

С помощта на частен съдебен изпълнител синдиците на Корпоративна търговска банка (КТБ) са образували изпълнително дело срещу едно акционерно дружество за близо 6,45 млн. евро. Това става ясно от седмичния отчет на Росен Ангелчев и Лазар Илиев за периода 3-7 август, публикуван на сайта на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ).

Сумата включва главница и лихви за 5,7 млн. евро (малко над 11,1 млн. лв.) и дължими 654 664,78 евро (1,28 млн. лв.) и 186 959,66 лв. за просрочени лихви, неустойки, нотариални такси и възнаграждения.

Както е известно, поради спазването на банковата тайна наименованието на фирмата не става ясно. Не е известно и дружеството, чиито две прихващания за общо 100 000 евро, синдиците оспорват като относително недействителни спрямо кредиторите на несъстоятелността на КТБ.

Ангелчев и Илиев са изпратили писмо до Сметната палата с копие до ФГВБ с искане за предоставяне на информация за притежаваните акции и дялове от лица, заемащи висши държавни и други длъжности, включително на лицата, заемали такива длъжности 5 години преди отнемането на лиценза на КТБ. От отчета става ясно, че по този въпрос синдиците са провели среща с представители на Сметната палата на 14 и 29 юли. Искането е свързано с чл. 62, ал. 15, т. 2 от Закона за кредитните институции.

Освен това те са поискали цялата касова наличност на финансовите центрове на КТБ да бъде предадена в главната каса на банката.

В периода 31 юли-6 август включително по сметките на банката са постъпили 75 015,15 лв. От последния отчет на синдиците е видно, че 7 748,46 лв. са били погасени на каса, 44 694,75 лв. по банковата сметка в левове в обслужващата банка, а други 11 540,85 евро – по сметката в евро.

Международната компания Alix Partners, която бе наета да извърши действия по проследяване и връщане на активи на КТБ, анализира нови 13 кредитни досиета на заемополучатели и свързаните с тях лица, които имат неизплатени до момента задължения към банката.

В своя седмичен отчет пред синдиците разследващата компания посочва, че продължава работата си по проследяване на вътрешнобанковите и междубанковите трансакции на КТБ, свързани с кредитната и цялостната дейност на банката. Аlix Partners не спира и със събирането на доказателства, свързани с разследването и с разработване на конкретни предложения за възстановяване на дължими на банката средства.

Ангелчев и Илиев продължават с исканията за издаване на заповеди за незабавни изпълнения по договори за кредити спрямо дружества длъжници на КТБ. Тъй като в отчета всички данни, отнасящи се до физическите и юридическите лица, са заличени, отново не става ясно към кои фирми са насочени исковете.

Поради същата причина не е известно срещу кои компании синдиците са образували изпълнителни производства, на кои са пратили писма с покани за доброволно изпълнение и за задълженията на кои са се обърнали към частни съдебни изпълнители. Не е ясно и по кои дела и по какви причини процесуалните представители, назначени от синдиците на банката, искат оттеглянето им.

Синдиците продължават с анализа на договорите, по които банката е страна и предприемат действия по прекратяване, включително по взаимно съгласие, на онези от тях, които водят до натрупване на разноски и в същото време не са необходими с оглед опазване и управление на имуществото на банката.

Росен Ангелчев и Лазар Илиев все още работят и по списъка със служебно приетите вземания. Припомняме, че те вече няколко пъти удължаваха срока, до който трябва да е готов документът. Последната промяна е с дата 23 юли, като удължаването е с още 25 дни.

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 2
balkando
преди 8 години
Като скалъпят "цялата истина", ще ни я предоставят чрез всички медии. Не бързай толкова ;
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
pecan
преди 8 години
http://***.mediapool.bg/chrez-shema-za-iztochvane-na-***-izcheznaha-kamioni-za-stroezha-na-magistrali-news237657.htmlЕ как да разбереш като източването на КТБ се извършва в момента и участват .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 5
Mammita
преди 8 години
Така се получава май. Според мен докато Василев не бъде екстрадиран в България и изправен пред съда, няма да разберем нищо за далаверите, които са въртени през КТБ. Ясно е, че всичко се е случвало с негово знание и участие, но трябва да се разберат, кои са му били партньорите в сделките и целите на финансиранията и покупките. Та докато не хаванем Фараона, няма как да знаем истината за Пирамидата. Ще продължи да се разпространява дирижирано удобна истина и за едната и за другата страна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 0
lyusien
преди 8 години
Чакаите бе -нали тези в парламента се кълняха че всякаква банкова таина за К Т Б пада и ще разберем цялата истина за тази банка Сега излиза че не е точно така Досега не семе разбрали нищо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още