fallback

Консолидираната печалба на Агрия спада с 1/3 през полугодието до 2,2 млн. лв.

Приходите от продажби растат с 22% на годишна база, а разходите - с 32%

16:55 | 31.08.15 г. 6
Автор - снимка
Създател

Консолидираната печалба на Агрия Груп Холдинг АД спада с една трета, въпреки че приходите от продажби растат с една пета през първото шестмесечие на 2015 г. спрямо същия период на миналата година, разкриват изчисленията на Investor.bg на база консолидирания отчет на дружеството, публикуван чрез БФБ-София.

Нетната печалба на варненското дружество намалява с 1,063 млн. лв., или с 32,9% на годишна база, до 2,168 млн. лв. Към 30 юни 2015 г. активите са в размер на 179,804 млн. лв., 85,848 млн. лв. от които са нетекущи, а 93,956 млн. лв. са текущите.

Приходите от продажби на холдинга растат с 5,98 млн. лв., или с 21,5% на годишна база, до 33,878 млн. лв. Другите приходи през периода са за 43 хил. лв., с което общите приходи на зърнопроизводителната компания възлизат на 33,921 млн. лв.

Общите разходи на Агрия пък нарастват със 7,304 млн. лв. до 30,358 млн. лв. Това е ръст от 31,7% на годишна консолидирана основа. Холдингът продължава да изпълнява своите инвестиционни намерения, влияещи върху разходите, става ясно от междинния доклад за дейността, придружаващ консолидирания финансов отчет.

В изпълнение на инвестиционната програма на дружествата от холдинговата структура в направление подобрения и разширения на наличната материална база през периода, обхващащ второто тримесечие на 2015 г., дъщерното дружество на Агрия – Кристера-Агро ЕООД, е предприело строително-монтажни дейности по извършване на модернизиране на съществуващи стопански постройки и строителство на нови стопански постройки и съоръжения, обслужващи дейността на агропроизводството в земеделско стопанство и логистичен център в региона на село Белоградец, община Ветрино, област Варна.

През периода друго дъщерно дружество – Кристера АД, е извършило строително-монтажни дейности по изграждане на инвестиция, представляваща разширение на притежавано от дружеството складово стопанство на собствен терен, находящ се в Промишлената зона на град Попово. Разширението се състои от четири броя нови силози с обща складова вместимост 40 хил. тона. Очакваният срок за завършване на инвестицията е третото тримесечие на 2015 г., посочват от Агрия в междинния доклад за дейността.

Като цяло дъщерните компании на Агрия Груп Холдинг са продължили процеса по увеличаване на портфейла собствена земеделска земя чрез покупко-продажби на земеделски земи.

„Предвид обичайната търговска дейност на дружествата от холдинговата структура, развиващи дейност в областта на агропроизводството, ефектът от сделките за покупка на земеделски земи покрива очакванията на компанията в направление изпълнението на инвестиционната програма на холдинга относно увеличаване на площите обработваема земеделска земя. Районите, в които се намират закупуваните земеделски земи, са в районите, в които дружества от холдинговата група обработват земеделски масиви, което ще доведе до окрупняването на общо обработваните от дружествата от групата земеделски земи“, пише още в доклада за дейността.

Агрия Груп Холдинг планира да финансира около 40% от инвестиционната си програма със собствени средства, а оставащата част от инвестициите ще се финансират чрез дългосрочни дългови инструменти. Източник на безвъзмездно финансиране е и Европейският съюз под формата на подпомагане на земеделските производители по Схемите за единно плащане на площ, както и субсидиране по Мярка 214 „Агроекологични дейности“.

По-важно за компанията е второто полугодие, когато се вижда ефектът от стопанската година, включително жътвата и продажбата на пшеницата, слънчогледа и царевицата.

Към 30 юни 2015 г. акционери в Агрия Груп Холдинг са Емра ЕООД, притежаващо 46,5% от капитала, Комерс ЕООД с 29,06% от капитала, УПФ „Доверие“ с 5,02%, а други 19,42% се притежават от юридически и физически лица.

По-малко от два часа преди края на търговията на БФБ в понеделник акциите на Агрия Груп Холдинг АД поскъпват с 1,77% до 11,499 лв. за брой след една сделка. През последните 12 месеца книжата на дружеството увеличават стойността си с 37,14%. Пазарната капитализация е 78,193 млн. лв.

Свързани компании:

Агрия груп холдинг АД(AGH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:19 | 14.09.22 г.
fallback