IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Едва 1/5 от компаниите на БФБ имат добре позиционирани уеб страници

Само 22% използват социалните мрежи за диалог със заинтересованите лица, а 10% дори нямат сайт

17:27 | 07.10.15 г.
<p>
	На презентация в рамките на международната IR конференция 2015 &ldquo;IR днес&ndash; в окото на тигъра?&quot; от БФБ-София и&nbsp;MESSAGE представиха резултатите от проучването.</p>

На презентация в рамките на международната IR конференция 2015 “IR днес– в окото на тигъра?" от БФБ-София и MESSAGE представиха резултатите от проучването.

Българските публични компании не поддържат достатъчно информация на уеб страниците си и не успяват да задържат потребителите за повече от 15 секунди. Това показват резултатите от проучване, проведено от БФБ-София в сътрудничество с италианската компания MESSAGE. Изследването, инициирано от Асоциацията на директорите за връзки с инвеститорите в България (АДВИБ), е проучило уеб страниците на 61 български публични компании.

Близо 10% от изследваните компании дори не поддържат уеб страница, а повечето компании не са представени в Wikipedia и не използват ефективно възможностите, които предоставя мрежата. Докато 48 от всички компании имат обособен раздел за връзка с инвеститорите, повечето от съдържанието не е оптимизирано за мобилни устройства, рядкост е и достъпът чрез приложения.

На страниците си компаниите изцяло поддържат информацията, която са задължени да предоставят на заинтересованите лица по закон.

Що се отнася до информация, която не се изисква нормативно от тях обаче, ситуацията не е същата. Около 50% от изследваните дружества предоставят информация за бизнес модела и стратегията си, а част от тях посочват и данни за вътрешната си организация. Но нито едно от включените в проучването дружества не дава информация за риск мениджмънта и дълга си. Освен това повечето от предоставената информация е в PDF формат, което допълнително затруднява потребителите при използването й.

Нефинансова информация на повечето уеб страници също липсва, сочат още данните от проучването. Само някои от компаниите предоставят информация за социално отговорните си политики. В интернет порталите си българските компании не използват графики и интерактивни инструменти. Ето защо често не могат да задържат потребителите достатъчно дълго на страницата си.

Най-често компаниите дават информация за контакт на страницата си, но не използват приложения за изпращане на бързи съобщения. Малцинство са и тези, които ползват възможностите на социалните мрежи за връзка със заинтересованите лица -  едва 22 от изследваните компании правят това.

Малко над 21% от изследваните компании имат добре позиционирани уеб страници, разкрива още проучването. В него са отличени 13 компании, чиито електронни страници са добре позиционирани и представени: Агрия Груп Холдинг АД, Адванс Терафонд АДСИЦ,  Билборд АД, Българска фондова борса – София АД, Еврохолд АД,  Инвестор.БГ АД, Индустриален Холдинг България АД, Монбат АД,  Първа инвестиционна банка АД, Софарма АД, Стара планина Холд АД,  Трейс Холд Груп АД,  ФеърПлей Пропъртис АДСИЦ и  Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още