fallback

КФН ще задължи фондовете за ДДПО по ПС да имат международен идентификационен код

Промените са приети на първо четене от регулатора

12:07 | 13.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Комисията за финансов надзор (КФН) ще задължи фондовете за допълнително доброволно пенсионно осигуряване по професионални схеми (ДДПО по ПС) и пенсионноосигурителните дружества, които управляват такива фондове, да имат международен идентификационен код на правния субект (ИКПС), става ясно от съобщение на Комисията, публикувано на 12 октомври. 

На заседание, проведено на 9 октомври, регулаторният орган е приел на първо четене проект на Закон за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване (КСО), според който тези дружества, управляващи подобни фондове, ще имат три месеца, след като впишат фонда в регистъра на съда, за да се сдобият с въпросния идентификационен код.

„Използването на международен идентификационен код значително подобрява автоматизацията на обработката на данните за финансовите институции и улеснява надзорната дейност и координацията между националните надзорни органи и компетентните органи на ЕС“, посочват в мотивите си за промени от КФН.

Идентификационният код на правния субект (ИКПС) е съставен от 20 на брой букви и цифри и позволява уникална идентификация на юридическите лица, участващи на световните финансови пазари. Първоначалната такса за регистрацията и придобиването на кода е в диапазона 70 и 150 евро, а годишната такса за поддръжката на регистрацията - между 31 и 100 евро, и се поема изцяло от пенсионноосигурителното дружество, посочва още КФН.

В същото време промените няма да бъдат свързани с разходи за държавния бюджет. 

След като получат уникалния си идентификатор, пенсионноосигурителните дружества и управляваните от тях фондове ще имат 7 дни, за да уведомят заместник-председателя на КФН, ръководещ управление „Осигурителен надзор“, че са изпълнили изискването на закона.

Проектът на Закон за изменение и допълнение на КСО, както и мотивите за промените, са публикувани на страницата на КФН за обществено обсъждане в 14-дневен срок.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:49 | 09.09.22 г.
fallback