IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕМКА развали успеха през полугодието със слабо лято

Печалбата през третото тримесечие намалява с 50% на годишна база до 578 хил. лв. въпреки ръста на продажбите

09:01 | 23.10.15 г. 2
Автор - снимка
Редактор
ЕМКА развали успеха през полугодието със слабо лято

ЕМКА АД гр. Севлиево развали впечатляващият ръст на печалбата със 70% на годишна база до 2,62 млн. лв. за полугодието на 2015 г., отчитайки спад с 50% до 578 хил. лв. на печалбата, само за третото тримесечие. Изчисленията са на Investor.bg на база данните от отчета, публикуван чрез БФБ-София.

Общо за деветмесечието печалбата е 3,2 млн. лв. и има увеличение с 19% на годишна база, но то се дължи изцяло на първото полугодие.

Продажбите само през третата четвърт нарастват с 15% на годишна база до 22,06 млн. лв., което все пак е забавяне спрямо ръста от 21% за полугодието. Общо за деветмесечието той е с 19% до 65 млн. лв.

Проблемът е, че разходите за материали през третото тримесечие растат с 19% на годишна база до 18,08 млн. лв., тоест изпреварват повишението при приходите (едва 15%) и това се отразява на печалбата.

Общите разходи (без финансовите) нарастват с 18% на годишна база до 21,56 млн. лв. за третото тримесечие на годината.

Разходите за възнаграждения са нагоре с 8% на годишна база до 963 хил. лв. за юли-септември 2015 г.

Основните акционери в ЕМКА АД към 30 септември 2015 г. са Индустриален капитал холдинг АД с дял от 33,42%, КЕМП АД с 37,71% и ЗУПФ Алианц България с 6,99%.

Дружеството произвежда различни кабели, включително силови захранващи кабели, инсталационни кабели, телекомуникационни кабели, контролни кабели, индустриални кабели и кабели със специално предназначение.

Акциите на ЕМКА АД поскъпват с 6,68% за последните 12 месеца до 1,9 лв. за акция и 40,9 млн. лв. пазарна капитализация. Разпределен е и брутен дивидент от 0,042105 лв. на акция.
 

Свързани компании:

Индустриален Капитал Холдинг АД(HIKA)

ЕМКА АД(EMKA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 6
mpy_yordanov
преди 8 години
Разбира се, че статията трябва да е за последното тримесечие. По вашата логика трябва да е за последните няколко, но защо за последните 3. Защо не за последните 30 или 300?Новина значи за новото, не за новото + няколко стари или няколко десетки стари или 20-тримесечна плъзгаща се среднаБлагодаря
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
MilenG
преди 8 години
Голям майсторлък се иска с положителните финансови данни и отчетения ръст на приходите от продажби и печалба спрямо предходната година да напишеш негативна статия. Интересно ми е каква ще е статията в края на годината когато всички показатели ще отчичитат нарастване спрямо предходната година дали пак ще се намери нещо негативно. А сетих се - ще коментирате последното тримесечие видиш ли колко е лошо. Успех с писането на негативни статии за компаниите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още