IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слънчо АД с 60% ръст на печалбата и 19% на приходите през деветмесечието

Производителят на детски и диетични храни на зърнена основа очаква повишаване на приходите поради разнообразяване на асортимента и оптимизиране на разходите

17:39 | 23.10.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Слънчо АД с 60% ръст на печалбата и 19% на приходите през деветмесечието

Производителят на детски и диетични храни на зърнена основа Слънчо АД се радва на ръст на печалбата и приходите през деветмесечието на 2015 г. спрямо същия период на миналата година, показва междинният отчет на компанията, публикуван чрез Бюлетин Investor.bg.

Нетната печалба на Слънчо се покачва с 59,77% на годишна база до 842 хил. лв. Година по-рано тя бе в размер на 527 хил. лв. Оперативната печалба пък е нагоре с 351 хил. лв. до 936 хил. лв. от 585 хил. лв.

Приходите от продажба на продукция са с 19% повече спрямо деветмесечието на 2014 г., когато бяха 2,962 млн. лв. В края на септември 2015 г. те възлизат на 3,587 млн. лв. Самите очаквания на Слънчо АД са за повишаване на приходите от продажби поради разнообразяване на асортимента на предлаганите продукти и оптимизиране на разходите.

Същевременно разходите се повишават. Общите разходи за дейността през отчетния период се увеличават с 11,53% на годишна база до 2,651 млн. лв. Само разходите за материали, които заемат най-голям дял, са с 19,3% повече до 1,634 млн. лв.

Основните пазари на Слънчо АД са пазарите на детски храни, зърнени храни, пшеничени пръчки и брашна. Поради малкия дял на свищовското дружество на пазарите на зърнени храни и пшенични пръчки дейността му е силно зависима от тенденциите в съответните сектори.

На пазара на детски храни производителят има по-голям дял, тъй като е единственият български производител на детски инстантни каши. Въпреки това навлизането на големи мултинационални компании и агресивната им политика по отношение на пазара създават опасност за изместване на детските храни “Слънчо”, посочват от компанията в своя междинен доклад за дейността, придружаващ междинния финансов отчет.

От Слънчо отчитат, че през последните години потреблението на детски храни нараства с възходящи темпове, което оказва положително влияние върху приходите.

През деветмесечието Слънчо АД посреща потребностите от обезпечаване kd разходите за дейността със собствени средства, като през разглеждания период не е налице недостиг на ликвидни средства. Собствените средства са резултат от приходите от основна дейност на дружеството, генерирани от продажбата на детски храни, екструдирани продукти, зърнени храни и брашна.

Същевременно Слънчо реализира 28 хил. лв. нетен положителен ефект от валутно-курсови разлики. Приходите от лихви спадат 3 пъти до 12 хил. лв., но пък компанията не прави разходи за лихви.

Вземанията на производителя на детски храни от клиенти и доставчици възлизат на 620 хил. лв. в края на септември, докато задълженията към клиенти и доставчици се равняват на 45 хил. лв. И двата показателя са на практика без съществена промяна спрямо края на септември 2014 г.

Към 30 септември 2015 г. основни акционери в Слънчо АД са Почивен комплекс – РМ ЕООД със 74,79% от капитала и председателят на Съвета на директорите Виктор Алексиев Михайлов с 20,67%. Освен това Би Джи Ай Груп АД притежава 0,02%, а Рент Инвестмънт ЕООД – 0,00003125% (100 акции). Други 93 физически лица пък сумарно държат 4,52% от капитала.

Днес няма сделки с акции на Слънчо АД. Последните две са с дата 21 октомври. След тях цената им е без промяна при 5,97 лв. за брой. От началото на годината книжата поскъпват с 18,22%. Пазарната капитализация на компанията е 19,104 млн. лв. Разпределен е и брутен дивидент в размер на 0,35 лв. за ценна книга.

Свързани компании:

Слънчо АД(SLR)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
vankata89
преди 8 години
Навремето колко пакета слъчо съм изял :D.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още