IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лицензът на посредника Цитадела Кепитъл Мениджмънт ООД виси на косъм*

КФН открива производство по издаване на индивидуален административен акт за отнемане на разрешението на компанията, но дава възможност за възражения

17:21 | 26.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Лицензът на посредника Цитадела Кепитъл Мениджмънт ООД виси на косъм*

Комисията за финансов надзор (КФН) започва производство за отнемане на лиценза за извършване на дейност като инвестиционен посредник (ИП) на Цитадела Кепитъл Мениджмънт ООД. Това става ясно от взетите решения на регулаторния орган на проведеното на 23 октомври заседание, които са публикувани на сайта на институцията с дата 26 октомври.

Предишното наименование на Цитадела Кепитъл Мениджмънт бе Златен Лев Брокери ООД. А действията на КФН идват месец, след като регулаторът алармира, че посредникът не може да осъществява дейността си, тъй като няма назначени служители.

В края на август Златен Лев Брокери бе преименуван на Цитадела Кепитъл Мениджмънт, след като в Търговския регистър бяха отписани управителите и бяха сменени седалището и адреса на управление. Проверка на КФН от септември показа, че няма одобрени лица за управители на ИП Цитадела Кепитъл Мениджмънт ООД, както и за лица, които могат да сключват самостоятелно или съвместно с друго лице сделки за сметка на инвестиционния посредник.

Според Закона за пазарите на финансови инструменти тези лица биват одобрявани от заместник-председателя, ръководещ управление „Надзор на инвестиционната дейност” към КФН, в случая – Владимир Савов, преди вписването им в Търговския регистър.

Очевидно това условие все още не е изпълнено, въпреки че справка в сайта на КФН показва, че на 16 септември Владимир Савов е отказал да одобри Божидар Иванов Първанов и Десислав Стефанов Тосунов за управители на ИП Цитадела Кепитъл Мениджмънт ООД. И двамата са избрани с решение на общото събрание на съдружниците, проведено на 8 август 2015 г.

Савов не ги е одобрил с мотивите, описани в Закона за пазарите на финансови инструменти, а именно, защото „някое от тези лица не отговаря на изискванията на този закон или ако с дейността си или с влиянието си върху вземането на решения може да навреди на сигурността на дружеството или на неговите операции“.

Ето защо сега КФН прави първи стъпки към отнемането на лиценза на Цитадела Кепитъл Мениджмънт ООД. Регулаторът сега уведомява Агенцията по вписванията за необходимостта своевременно да бъде назначен ликвидатор в посредника в случай, че бъде взето решение за отнемане на лиценза на дружеството.

КФН дава възможност на Цитадела Кепитъл Мениджмънт и на заинтересованите лица да представят обяснения и/или възражения в тридневен срок. След изтичането на този срок ще е ясно каква ще бъде съдбата на компанията.

Информация, поместена на сайта на Централен депозитар АД (ЦД) пък, гласи, че ЦД временно спира членството на посредника, считано от 20 октомври, докато Цитадела Кепитъл Мениджмънт не впише в Търговския регистър на одобрени от Владимир Савов лица, които управляват и представляват дружеството в съответствие с изискванията на Закона за пазарите на финансови инструменти.

* Статията е актуализирана на 27 октомври в 13:51 часа с информацията от сайта на Централен депозитар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:55 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още