IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SOFIX с най-малък спад сред губещите водещи индекси в ЦИЕ през февруари

Казахстан, Естония и Турция повеждат печелившите пазари през месеца

16:20 | 02.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Индексът на сините чипове на Българската фондова борса – SOFIX, се понижи леко през февруари, което го прати във втората половина на своеобразната класация за най-добре представящите се индекси в региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ), които Investor.bg следи.

От общо 19 борсови измерителя родният SOFIX приключи февруари на 12-та позиция. Неговият спад от 0,23% е най-малкият спрямо всички 8 индекса, които губят от стойностите си през най-краткия месец от годината. Българският индекс е и 13-ият най-добре представящ се от началото на годината, въпреки че за този период спада с 2,9 на сто.

От 11-те индекса, които са на зелена територия през февруари, с ръстове от над 3% са само четири.

Най-силно покачване през отминалия месец бележат основните индекси на борсите в Казахстан, Естония, Турция и Русия. KASE изпрати месеца с покачване от 9,54%, OMX Tallinn добави 5,15% към стойността си, турският ISE 100 – 3,18%, a руският MICEX – 3,1 на сто.

Почти без промяна са индексите на борсите в Хърватия и Литва, които записват минимални ръстове от 0,13 и 0,05 на сто.

С най-големи спадове месецът изпращат основните индекси на борсите в Чехия, Гърция и Унгария. PSE е надолу с 6,89%, гръцкият ASE – с 6,53%, докато унгарският BUX се смъква с 2,79%.

Гръцкият фондов пазар се оказва най-губещият от началото на годината, следван от чешкият и румънският. В северната ни съседка BET изтри 8,78% от стойността си за периода януари-февруари 2016 г., а южната ни – 18,16%.

По ръст от началото на годината отново е борсата в Казахстан, следвана от тази в Словакия.

Ето как се представиха всички индекси през февруари и от началото на годината:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 22:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още