IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биовет АД отнася печалбата за 2015 г. като резерв

Общото събрание на акционерите ще гласува за овластяване на УС и изпълнителния директор относно договори за залог на предприятието

17:00 | 13.05.16 г.
Биовет АД отнася печалбата за 2015 г. като резерв

Биовет АД предлага нетната печалба за 2015 г. в размер на 10,8 млн. лв. да бъде отнесена като резерв. Това става ясно от поканата за свиканото на 15 юни в град Пещера общо събрание на акционерите на дружеството, разгласена чрез БФБ-София.

Предвижда се 10% от печалбата, или 1,08 млн. лв., да бъде разпределена във фонд „Резервен“, а още 9,22 млн. лв. да бъдат под формата на други резерви. Други 500 хил. лв. пък се предлага да бъдат изплатени на председателя на Надзорния съвет Кирил Домусчиев, каквато сума получи и миналата година.

С други думи – и тази година Биовет АД няма да изплати дивидент, но и компанията не следва дивидентна политика. Последният е от печалбата за 1998 г. и е в размер на 0,54 лв. бруто на акция, показва справка в базата данни на Investor.bg.

Дружеството със седалище в Пещера реализира силен ръст на печалбата през първите три месеца на 2016 г. Отчетената нетна печалба е в размер на 2,3 млн. лв., което е ръст от 8,74 пъти спрямо неконсолидираната печалба в размер на 263 хил. лв. за същия период на миналата година.

В дневния ред на събранието са включени още традиционните точки, като приемане на годишните финансови отчети на дружеството за 2015 г., избор на регистриран одитор за 2016 г., както и приемане на доклад за прилагане на политиката за възнаграждения на членовете на управителните органи.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Ще бъде гласувано още овластяване на Управителния съвет и изпълнителния директор да потвърдят документ за встъпването в дълг на Биовет АД, по силата на който „компанията да гарантира финансовите институции по договра, както и да поеме самостоятелно задължение да обезщети незабавно при поискване понесените от финансовите страни разходи, загуби или задължения до размер, определен в изменения и потвърден главен договор за заем“.

Също така ще се гласува промяна на договор за залог на цялото предприятие, сключени през 2014 г., както и договор за втори по ред особен залог на Биовет АД.

Биовет АД е дъщерно предприятие на Хювефарма ЕООД, частна фармацевтична компания със седалище в София и собственик на 82,36% от акциите на дружеството.

Пазарната капитализация на Биовет АД е в размер на 78,009 млн. лв., като последната сделка с акции на дружеството е от 11 май при цена от 11,5 лв., като поскъпват с 0,02% от началото на годината.

Свързани компании:

Биовет АД(53B)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още