IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЦБА Асет Мениджмънт прави втори опит да продаде основния си актив

Дружеството предлага намаляване на броя на акциите за сметка на увеличаване на номинала им при запазване размера на капитала от 20,2 млн. лв.

15:43 | 01.06.16 г.
ЦБА Асет Мениджмънт прави втори опит да продаде основния си актив

ЦБА Асет Мениджмънт АД (ЦБА АМ) прави втори опит за продажба на дела си в Инспирация ЕООД, след като през 2014 г. сделката не беше реализирана. Ръководството предлага сделката да бъде одобрена от общото събрание на акционерите, свикано за 5 юли. От поканата, разпространена чрез БФБ-София, става ясно и че Съветът на директорите иска намаляване на броя на акциите за сметка на увеличаване на номинала им при запазване размера на капитала.

ЦБА АМ продава 63 580 дяла с номинална стойност 100 лв. всеки от капитала на Инспирация ЕООД (със старо наименование ЦБА Търговия ЕООД. Дяловете ще бъдат продадени на Коректа-А ЕООД-гр. Велико Търново за сумата от 1 лев.

Цената на сделката е определена след изготвен доклад за оценка от МММ ЕООД-гр. София. Справедливата пазарна стойност на собствения капитал на Инспирация ЕООД е в размер на -4,715 млн. лв., става ясно от материалите. Приложен е методът на чистата стойност на активите.

Първият опит за продажба на дружеството от 2014 г. бе неуспешна, след като през 2015 г. Великотърновският окръжен съд я отмени. Към първото тримесечие на 2016 г. ЦБА АМ беше в процес на уточняване на правните последици от решението, посочва компанията в неконсолидирания си отчет за първите три месеца от годината. Сега очевидно се пристъпва към втория опит.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината

На общото събрание ще се обсъжда и предложението на ръководството аа увеличаване на номиналната стойност на емитираните от ЦБА Асет Мениджмънт АД акции от 1 лев на 10 лв., като се намали броят им от 20,2 млн. лв. до 2,02 млн. лв. при запазване на сегашния размер на капитала от 20,2 млн. лв.

Дружеството няма да раздава дивидент на акционерите и предлага да отнесе реализираната през 2015 г. печалба във фонд „Резервен“.

През трите месеца, завършващи на 31 март, дружеството реализира загуба в размер на 84 хил. лв., която е по-малка спрямо загубата от 290 хил. лв. през същия период на 2015 г. Отрицателният финансов резултат през първото тримесечие се дължи основно на начислени договорни и наказателни лихви по банкови кредити на обща стойност 46 хил. лв.

Приходите от продажби за този период са в размер на 56 хил. лв., което е три пъти по-малко спрямо приходите от 159 хил. лв., инкасирани през първите три месеца на миналата година.

Последно акции на дружеството са се търгували на 9 май, когато след една сделка е реализиран оборот от 3 лв. За една година акциите на дружеството поевтиняват с 91,11%. В момента книжата на ЦБА АМ се котират при 0,004 лв. за брой.

Това прави пазарна капитализация от само 80,8 хил. лв., при положение, че при листването си през 2008 г. ЦБА АМ набра 14,4 млн. лв.

Свързани компании:

ЦБА Асет Мениджмънт АД(CBAM)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още